Sedință extraordinară a Consiliului local municipal, joi, 3o iulie. Unic punct: Conferirea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Tulcea pictorului Eugen Bratfanof.

Din cauză de probleme de sănătate, maestrul Eugen Bratfanof nu a putut fi prezent și nici măcar vreuna dintre rudele sale apropiate pentru a ridica titlul. S-a acordat în lipsă.

Despre Eugen Bratfanof, reprezentant de seamă al comunității dobrogene și al artei românești, au vorbit, ieri, în ședința extraordinară a Consiliului local municipal, reprezentanți de la Direcția Județeană pentru Cultură, de la UAP și de la ICEM.

                                       Despre maestru…

Eugen Bratfanof. Născut în 1 octombrie 1941 la Tulcea, absolvent al liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza (1961), absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu București unde i-a avut ca profesori pe Corneliu Baba și Alexandru Ciucurencu. Profesor de desen ( 1967-1975) la Școala de Muzică (Secția de Artă Plastică) din Tulcea, profesor la catedra de pictură la Scoala Populară de Artă.  Și-a început activitatea artistică la 15 ani, cu o expoziție locală de acuarelă. Din 1969 are mai multe expoziții personale și participă la selecțiile Filialei Tulcea a UAP unde, în 1975, devine membru. Lucrări semnificative din creația pictorului figurează în colecțiile muzeale din Tulcea și Constanța și în colecții particulare din Suedia, Grecia, Italia, Franța, Germania, SUA, Canada, Spania, Danemarca, China, Israel etc. De-a lungul timpului a primit și numeroase recunoașteri ale activității artistice, printre care “Diploma de onoare pentru participare la Festivalul republican al școlilor și institutelor de artă” în 1959 și 1960, Diploma de Onoarea a Institutului de Artă București în 1969 și Premiul pentru pictură acordat de revista Flacăra în 1985. Pictura lui Bratfanof se caracterizează printr-o construcție suprarealistă, cu linii fine, dar ferme și care se învârte în jurul omului, fiind un veritabil portretist. Oamenii lui Eugen Bratfanof sunt pictați în culori moi și forme lichide, topindu-se unii într-alții într-o simbioză liniștită, căci, deși fac parte din altă lume, nu e una a iraționalului violent sau grotesc, ci a amintirilor difuze ale unei copilării adormite sub praf de gutui și de vacanță la bunici(…) Criticii de artă l-au încadrat pe Eugen Bratfanof în curentul de artă  suprarealism, comparându-l cu Salvador Dali. Ceea ce impresionează la Bratfanof este comunicarea cu sufletul privitorului. Redarea unui sentiment în materie, prin exagerarea trăsăturilor feței sau părților componente ale picturii îl clasează în suprarealism( din Raportul la proiectul de HCL).

Galeria cetățenilor de Onoare ai Tulcei se completează, iată, cu un alt mare artist tulcean care a dus faima orașului natal în țară și în lume. Se așează la rând după un alt mare artist, Eugeniu Barău care, în urmă cu 8 luni, a fost prezent în mijlocul tulcenilor, a primit titlul cu mare bucurie, a mai stat un pic și în aprilie 2020, în plină pandemie … a plecat într-o altă lume, mai bună.

N.A.

+ There are no comments

Add yours