Adrian Oros a ținut marți, 4 august, o conferință de presă pe principalele probleme care ard în agricultură. Una dintre acestea, despăgubirile pe secetă, interesează în cel mai înalt grad și pe fermierii tulceni.
Ministrul a declarat că suma necesară de 1,2 miliarde de lei pentru despăgubiri a fost inclusă în rectificarea bugetară, fiind impactați 34.647 de fermieri, iar cuantumul ajutorului compensatoriu/ha este de circa 925 lei la grâu și secară și 1002 lei la rapiță. Oficialul a precizat ca s-a extins ordinul privind despăgubirile, întrucât în anumite zone seceta va produce pagube și pentru culturile însămânțate în primăvară, de asemenea, s-a completat acest ordin incluzându-se la culturile agricole livezile și viile.
Ministrul a făcut referire la întâlnirile recente avute cu Ministerul de Finanțe (MF) și cu reprezentanții principalelor bănci comerciale. În cadrul discuțiilor purtate cu MF, s-a agreat ca ANAF să ia în considerare procesele verbale care au fost completate de către comisiile mixte care au constatat pagubele, iar acele procese să stea la baza verificărilor ce vor fi realizate de ANAF. Cu privire la întâlnirile cu sectorul bancar, ministrul a afirmat că se încearcă elaborarea unui proiect de act normativ cu aplicabilitate unitară, care urmărește crearea unui mecanism bancar de amânare a ratelor pornind de la prevederile OUG 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare. Băncile și ARB agreează acest act normativ, dar este nevoie de o reglementare în acest sens din partea BNR. Ministrul și-a exprimat speranța ca în urma consultărilor să apară această reglementare care să permită băncilor să pună în aplicare acest mecanism privind amânarea ratelor și a specificat că Ministerul va continua demersurile în acest sens, în interesul agriculturii și al economiei românești.
Referitor la normele de prevenire și stingerea unor incendii specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol, ministrul Adrian Oros a declarat faptul că Ordinul urmează a fi revizuit împreună cu asociațiile de fermieri care doresc să contribuie la elaborarea acestuia. Ministrul a menționat că fiecare minister are datoria de a emite reglementările tehnice generale privind apărarea împotriva incendiilor și a ținut să precizeze că prin acest ordin nu se dorește împovărarea fermierilor români, ci să se asigure existența unor dotări minime care ar permite intervenția în cazul unui dezastru sau al unui incendiu până la sosirea echipajelor.
Gudu Vasile, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours