Vine tot mai des, deși nu are neamuri aici și nici nu candidează. Ultima oară a mai fost la Tulcea în 19 august a.c. Acum prezent tot într-o miercuri și tot “pe fugă” pentru discuții cu oficialii județului, la ARBDD și la final dar și cea mai importantă întâlnirea, acea cu fermierii. Au fost de față la întâlnirea scurtă a ministrului Oros cu presa locală șeful APIA Central, Adrian Pintea, deputatul George Șișcu, candidații la parlamentare Cristian Iordan și Michael Gudu, guvernatorul Ion Munteanu.
Adrian Oros a vorbit de strategii pe care Ministerul Agriculturii le are în vedere să le implementeze în agricultura românească, între care infrastructura de irigații, comasarea terenurilor în exploatații optim dimensionate și a zăbovit destul de mult pe efortul specialiștilor români în negocierile de la Bruxelles pe noua Politică Agricolă Comună, sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, PAC: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC, modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente. Prezența ministrul Oros la ARBDD vine să prefațeze o Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care o suprafață de 4.600 de hectare din Grindul Chituc (Constanța) să treacă de la ADS la ARBDD spre gestionare și exploatare legală, de altfel un mai vechi demers, de prin 2000. Transfer necesar- conform guvernatorului Munteanu- pentru asigurarea unui management coerent al grindului unde sunt și zone strict protejate și zone tampon cu reguli stricte, un loc cu ecosisteme și habitate europene care nerespectate ar putea duce la infringement; dar o zonă unde se poate veni cu o abordare nouă, inclusiv cu amenajări plaje, parcări etc.
A doua mare problemă a fermierilor tulceni: refuzul băncilor de amânare a ratelor. Ce a spus ministrul
Adrian Oros a fost întrebat cum poate veni Ministerul Agriculturii în sprijinul fermierilor pentru a le susține cauza în fața băncilor pentru amânarea ratelor, cu dobânda corespunzătoare, cu un an, până la recolta viitoare. Declarația ministrului: “Prima întâlnire cu fermierii pe acest subiect am avut-o încă din 9 iulie a.c. și încă două întâlniri după aceea. Ei știu foarte bine că nu Ministerul Agriculturii face politica băncilor, nici chiar Guvernul, pentru că băncile sunt entități private. Aici este vorba despte contracte și noi am explicat foarte clar băncilor că eu, ca ministru, nu am de gând să falimentez fermierii. Sigur, nici băncile nu au niciun interes să-și falimenteze partenerii și fermierii sunt parteneri buni de business, sigur că băncile nu fac acte de caritate când finanțează un fermier, ele câștigă. Noi, ministerul, am mediat astfel de întâlniri, unele bănci au fost de acord cu această inițiativă, însă opinia BNR a fost că statul nu poate impune și că trebuie să lase fiecare bancă să negocieze contractul cu fiecare fermier. Am demarat această mediere și cu ASF și cu asiguratorii. Anul acesta am alocat 15 milioane de euro în această zonă. Noi, statul, plătim 70% din polița de asigurare pentru fenomene climaterice extreme, nu neapărat secetă. Am demarat acest program pentru a-i încuraja, plătind 70% din valoarea poliței care, însă, nu poate merge mai mult de 3-4 ani; tocmai pentru a-i obișnui pe fermieri cu beneficiul unei astfel de asigurări, așa cum lucrează fermierii europeni. Am alocat pentru despăgubiri pe secetă aproape 200 milioane de euro anul acesta, și încercăm să pregătim resurse și pentru culturile de primăvară dar acești bani nu acoperă nici măcar o treime din pierderile fermierilor. Or, despăgubirile se fac din bani publici și nu pot fi făcute la infinit”- a declarat ministrul.
Cea mai importantă etapă a vizitei ministrului Adrian Oros la Tulcea s-a consumat după-amiază la hotel Esplanada, la întâlnirea cu fermierii tulceni.
N.A.
+ There are no comments
Add yours