Duelul celor mai buni doi primari sau Ștefănel contra Geni. Sau Luncavița contra Jurilovca. S-a comentat în fel și chip în cele două tabere pe care ei le reprezintă politic: Geni -PSD, Ștefănel -PNL, până mai anul trecut spre final când competiția a rămăs fără obiect: Ștefan Ilie trecea de la comună la municipiu reședință de județ. Eugen Ion nu mai avea, astfel, rival printre primarii de la țară în realizări importante cu bani europeni și nu numai. În 16 ani cât a condus Luncavița, Ștefan Ilie a implementat proiecte cu fonduri europene în obiective de interes major pentru comunitate, gen apă potabilă, canalizare, reabilitare infrastructură rutieră, gaze, reabilitare școli, proiecte de punere în valoare a tradițiilor locale etc. Vreo 12 millioane de euro, bani europeni, aduși în comună. El a plecat dar a lăsat în urmă alte zeci de proiecte în diferite în stadii. Ce au în comun cei doi lideri? Și Ștefan și Geni sunt pricepuți în administrația publică locală, ambii își iubesc oamenii și comunitățile din rândul cărora s-au ridicat, ambii sunt “maeștri” în atragerea de bani europeni.
Pe acest subiect am profitat de prezența primarului Eugen Ion la recentul eveniment de vopsit garduri la Sarichioi și Jurilovca și i-am pus câteva întrebări. Cu scuzele de rigoare, cunoscându-ne demult, m-am adresat ca unui prieten.
Rep: Geni, care dintre voi doi ați adus fonduri mai multe pentru dezvoltarea comunelor pe care le conduceți. Era o rivalitate, o competiție declarată?
Eugen Ion: S-a discutat că ar fi o concurență între Luncavița și Jurilovca, în realitate nu-i vorba aici de nicio concurență, deși concurența creează progres. Fiecare se descurcă așa cum crede că poate mai bine la comuna lui, fiecare cu echipa lui, dar trebuie să știm foarte clar că orice ban european se acordă în urma unui punctaj și, cu siguranță, cine întrunește punctajul cel mai mare are prioritate la finanțare. Ce trebuie să înțelegem cu toții este că eligibile sunt și proiecte cu 20 de puncte și cu 80 de puncte, însă finanțarea se termină undeva la 50 de puncte și dacă nu ai peste, ești eligibil dar fără finanțare și mai aștepți câțiva ani.
Rep: Concret, câți bani ai atras în Jurilovca de când ești primar?
E.I: Dacă vorbim de un bilanț la 9 ani de mandat, pot spune că în Jurilovca s-au implementat proiecte de 23 milioane de euro iar din aceștia jumătate sunt fonduri europene. Atât am putut să accesăm, nu că nu am fi vrut mai mult, sunt niște limite. Și mai avem proiecte în curs de implementare de încă 20 milioane de euro, aflate în diferite stadii.
Rep: E o întrecere și la străzi asfaltate, care toarnă asfalt mai mult…
E.I: La momentul de astăzi vorbim de 70 km de străzi comunale în cele 3 localități: Jurilovca, Vișina și Sălcioara. Avem asfaltate la nivel de comună 60% dintre acestea, iar cu proiectele pe care le avem în derulare vom atinge 100%.
Rep: Enumeră primele două priorități pe care le ai acum în vizor la Jurilovca…
E.I: Prima ar fi canalizarea la satul Vișina, lucrare pe care o avem în procedură de licitație și asfaltare la Vișina și restul de asfaltat la Sălcioara. A doua prioritate, poate lucrarea mai importantă, este începerea construirii celui de-al doilea port la Jurilovca. Sper ca cel târziu săptămâna viitoare să dăm ordinul de începere.
Rep: Școlile? Vacanța trece repede…
E.I: Școlile le avem în execuție. Practic, din cele 5 clădiri de învățământ de pe raza comunei, 4 au fost deja reabilitate și mai este una cu lucrări de reabilitare, sperăm ca până la începerea anului școlar să fim gata, cel târziu în noiembrie.
Rep: Mulțumesc! Succes mai departe!
N.A.
+ There are no comments
Add yours