Vizita de lucru a înalților demnitari la cel mai important obiectiv de infrastructură din România a fost un segment din cuprinsul programului de celebrare a 100 de ani de relații diplomatice româno-japoneze, sărbătorit joi la Brăila cu mare fast, în prezența ambasadorului Japoniei la București, ES Hiroshi Ueda.
Full de televiziuni la blocul de ancoraj al Podului de la Brăila, malul brăilean. Cât am tras cu urechea la colegi până să vină demnitarii, mai toți se pregăteau să-i ia în furci pe cancan-uri de guvernare. Cu podul…a rămas cum ne-a explicat un specialist de acolo, practic, omul s-a chinuit din răsputeri cu detaliile tehnice să le priceapă cât-decât și o reporteriță; pe care mai mult o interesa dacă USRPLUS iese de la guvernare sau de ce Drulă a schimbat șefii de la AFDJ și APDM etc. Gazdele au invitat apoi demnitarii și ziariștii să vadă la blocul de ancoraj cum e cu cablurile și “sârmele”, cum se întind ele între cele două maluri ale Dunării (lungimea lor, înconjurul Pământului pe la Ecuator de două ori). Specialistul IHI – Astaldi, cum ar fi la noi inginerul șef, spunea că de săptămâna trecută au început să fie întinse primele sârme, cabluri de fapt, iar această operațiune va dura două luni și jumătate, apoi, din luna martie 2022 să înceapă montarea tablierului metalic.Durata lor de viață, a podului de fapt, 130 de ani.
La declarații, vicepremierul și ministrul Transporturilor s-au arătat mulțumiți de mersul lucrărilor
Amândoi demnitarii au mers pe șantier și au apreciat profesionalismul inginerilor și muncitorilor de la Pod, într-un proiect de infrastructură fără precedent la noi în țară prin complexitate și nivel de tehnologie atins. Și Dan Barna și Cătălin Drulă, puțin cât au stat pe șantier, au părut doi oameni obișnuiți, au pus întrebări, s-au pozat cu muncitorii români, pakistanezi, japonezi, de toate națiile care muncesc pentru ridicarea acestui pod, cel mai mare din România, al treilea din Europa. Un japonez căruia i s-a spus cu cine tocmai a făcut un selfie (cu Dan Barna) a făcut imediat o plecăciune.
Liderul USR județ Brăila și membru al Biroului Național USR, Ionuț Cătălin Stancu, gazda demnitarilor, a declarat la acest eveniment: “ În contextul strategiei UE pentru Regiunea Dunării, învestiția “Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila” va asigura integrarea Brăilei în spațiul regional și european conectând Brăila la coridoarele de transport și polii de dezvoltare economică, coridoarele pan-europene de transport asigurând legătura cu spațiul UE, Delta Dunării și zona carpatică. Brăila, oraș cu tradiții economice și comerciale de secole prin care la începutul secolului trecut se realiza 22% din comerțul românesc și 20% din importuri, prin conectarea la spațiul UE va reveni la o dezvoltare realmente considerabilă și poate deveni un pol economic major în Europa”.
Cum se întind acele sârme…
După conferința de presă, pe Dunăre a pornit spre Pod un bac la bordul căruia s-a desfășurat un protocol dedicat celebrării a 100 de ani de relații diplomatice dintre România și Japonia. Prezent și ES Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei. Steagurile României și Japoniei s-au înălțat deasupra podului în timp ce erau intonate imnurile celor două state, moment în care s-a deschis un butoiaș ceremonial de sake. Servit cu țoiul, la întoarcere, participanților!
N.A.
+ There are no comments
Add yours