Casa Avramide din municipiu a găzduit vineri seară o expoziție cu personalități grecești, în imagini și text, expuse pe gardul Casei. Evenimentul a fost organizat cu prilejul celebrării a 200 de ani de la Războiul de Independență al Greciei (1821), la inițiativa Asociației Culturale Elene “Nosos”, în cooperare cu Uniunea Elenă din România, Camera de Comerț a Românei, Camera de Comerț a Greciei și câteva asociații, sub auspiciile Ambasadei Republicii Elene la București. Expoziția s-a bucurat de prezența E.S. doamna Sofia Grammata, ambasador al Republicii Elene la București care a asigurat și suportul documentar-istoric al legăturilor dintre popoarele român și elen, a vorbit despre amprentele lăsate de aceste personalități pe evoluția istoriei noastre de-a lungul vremii, cum au influențat-o. Au fost alături gazde primitoare reprezentate de primarul municipiului, Ștefan Ilie, membri ai comunității elene din Tulcea, ziariști.
Ștefan Ilie, primarul municipiului: “Trebuie să încep prin a vă felicita cu ocazia Aniversării Zilei Ohi (Epetios tu ohi), o zi în care poporul grec a avut curajul de a spune ,,nu” ultimatumului fascist. Acest exemplu trebuie urmat și în zilele noastre. Trăim vremuri de criză, iar aceste perioade sunt speculate de mișcări extremiste, cărora trebuie să le spunem cu hotărâre și responsabilitate ,,nu” și să apărăm valorile democrației. Noi, tulcenii, știm foarte bine ce însemnă traiul în armonie interetnică și toate avantajele multiculturalismului. Multiculturalismul este o bogăție, iar cea mai bună dovadă este chiar această expoziție, cu toate aceste portrete, care au înconjurat gardul Casei Avramide, în totalitate. Tulcea a fost mai mult decât o gazdă bună pentru greci, identitatea Tulcei este în mare parte grecească – chiar acum ne aflăm în curtea unei case construită de un tulcean grec. Excelența voastră, Doamnă Amasador, vreau să vă simțiți întodeauna ca acasă la Tulcea. Aș dori să colaborăm și cu alte ocazii iar Primăria municipiului Tulcea va veni în sprijinul comunității elene și al Ambasadei. Dorim să organizăm mai multe evenimente dedicate comunității și culturii elene iar ușile noastre vă vor fi întotdeauna deschise”- a declarat primarul în deschiderea evenimentului.
E.S. Sofia Grammata, ambasador Grecia, a mulțumit în mod deosebit gazdelor pentru primirea excelentă de care s-a bucurat spunând că “este o mare bucurie pentru mine să fiu în județul și orașul dvs, o mare bucurie să vă revăd”. ”Anul acesta Grecia sărbătorește 200 de ani de la izbucnirea Războiului de Independență(…)Pregătirile pentru acest război înverșunat ce au durat 8 ani, au fost întreprinse în mare parte de comunitățile grecilor din întreaga Europă. Acesta este principalul motiv pentru care primele scântei ale Revoluției Grecești s-au aprins pe teritoriul Principatelor Române. Prezența greacă aici, la început prin schimburi comerciale, datează din mileniul I î.Hr. și este marcată de întemeierea vechilor colonii grecești precum Histria în sec al VII-lea î.Hr. iar legăturile istorice dintre greci și români s-au consolidat și mai mult după secolul al XVII-lea, în perioada administrației fanariote, datorită activității în aceste teritorii a negustorilor și cărturarilor greci (…)”. Și a pomenit doamna ambasador, în context, pe Alexandru Ispilanti, Constantin Mavrocordat, mai înspre zilele noastre pe Apostol Arsache (fost ministru de externe al României) sau familia Zappa care a donat mari sume de bani pentru înființarea Academiei Române și construirea Ateneului.
#
Expoziția itinerantă “Personalități grecești care au jucat un rol în isoria României, din antichitate până în zilele noastre” a mai fost găzduită de Palatul Parlamentului, Academia Română, Ambasada Rebublicii Elena la București iar în Ajunul Crăciunului, Institutul Francez din București va găzdui un spectacol. La noi în provincie, s-au bucurat/urmează să se bucure de expoziție comunitățile din Sulina, Tulcea, Izvoarele, Brăila, Galați. La Tulcea s-a bucurat de succes!
N.A.
+ There are no comments
Add yours