20 de consilieri locali municipali (din 21 total) au fost prezenți la ședința de joi, 25 noiembrie. În mod normal, liberalii au majoritate și trec fără probleme proiectele lor. Joi,însă, cu un proiect de importanță majoră de aprobat, nu au mai avut majoritate. Supus la vot, Proiectul privind aprobarea prețurilor locale pentru producția, transportul , distribuția și furnizarea energiei termice produsă pe bază de gaze naturale în municipiul Tulcea de către societatea Energoterm și a prețului local facturat populației, a picat. În sală și directorul Energoterm, Răzvan Teodoru (PER). Trei consilieri aliați ai PNL s-au abținut de la vot iar printre cei trei și viceprimarul Dragoș Simion (PER)(???). La vot nominal rezultat, 10-10.
Ce urma să se aprobe? Prețul local de 900,11 lei/Gcal, exclusiv TVA, pentru producția, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice pe bază de gaze naturale, destinată atât agenților economici cât și populației; aprobarea prețului local al energiei termice facturate populației în sumă de 378,15 lei/Gcal, exclusiv TVA, pentru facturarea energiei termice, pe bază de gaze naturale și CLU, destinată populației; aprobarea subvenției, diferență de preț pentru energia termică facturată populației în sumă de 521,96 lei/Gcal, exclusiv TVA; noile prețuri, cu aplicare începând cu data de 26 noiembrie 2021.
Scurtă notă explicativă. Din valoarea estimată de energie termică pentru iarna ce vine (sezonul noiembrie 2021- aprilie 2022) de 48.051.445 lei, suma de 20.308.914 lei se suporta de către populație la un tarif facturat de 378 lei, fără TVA, respectiv 450 lei/Gcal, inclusiv TVA, pentru perioada 25 noiembrie 2021- 31 decembrie 2021 și 378 lei, fără TVA, respectiv 397 lei, inclusiv TVA, pentru perioada 01 ianuarie- 30 aprilie 2022 (cu TVA scăzut de la 19% la 5%), populația suportând 42% din prețul local de referință, diferența de 58% din prețul de referință urmând a fi subvenționată din bugetul local.
În fine, urma ca odată cu noile prețuri, vechile HCL 212/2019 și HCL 7/2020, cu prețurile lor, să fie revocate. Dar nu a fost să fie așa. HCL-ul inițiat de primarul Ștefan Ilie a picat la vot în ședința de joi. Un vot cu totul neașteptat de executivul primăriei.
Consecințe. Despre ce consecințe ar produce respingerea acestui proiect de HCL, vital pentru 7000 de tulceni care se încălzesc de la Energoterm, a vorbit și city managerul Nicu Bibu, la final de ședință. “Costul real al Gcal astăzi este clar, 1071 lei, și este prețul avizat de ANRE. Deocamdată este 530 lei iar la acești 530 lei vom acorda tot diferența de 256 lei. Și aici este vorba de o aritmetică simplă la producătorul Energoterm: produce Gcal de 3 ani cu 730 lei și vinde cu 530 iar curba asta a pierderilor s-a accentuat și mai mult pentru că Energoterm vinde tot cu 530 lei deși produce Gcal cu 1071 lei. Dacă pentru consumatorul individual, din octombrie factura a crescut cu de aproape două ori, creșterea pentru consumatorul Energoterm era între 50-70%. Un preț mediu pentru iarna asta ar fi de 340 lei/Gcal și 398 lei de la 1 ianuarie 2022, ceea ce ar însemna o creștere cu 50% față de prețul plătit până acum. Din cei 30.000 de consumatori, 22.000 plătesc căldura de două ori mai mult, în timp ce 7.000 plătesc cu 50% mai mult. Am estimat, împreună cu directorul Energoterm, Răzvan Teodoru, că în situația generată de respingerea HCL cu noile prețuri, din 15-20 decembrie a.c. Energoterm va avea gazul tăiat din cauză că nu va mai putea plăti”- spunea city managerul.
Primarul Ștefan Ilie, despre consecințe: “Cetățenii vor fi facturați cu același preț ca și până acum iar Energoterm nu va mai putea să-și plătească datoriile către furnizorul de gaz și nici noi, primăria, nu vom putea subvenționa cu 58%, ci vom putea acorda maxim cât am subvenționat și până acum. La un moment dat furnizorul de gaz va opri livrarea pentru neplată și Energoterm va opri căldura, cu repercusiuni la populație. În toată această perioadă eu am discutat cu mulți cetățeni și prețul propus era unul mediu acceptabil de marea majoritate a populației. Din păcate, nu putem veni cu un preț/Gcal mai mic pentru că nu avem de unde să-l facem mai mic iar dacă am mări subvenția nu am mai avea bani de funcționare”- spunea Ștefan Ilie în conferința de presă de după ședință.
Prețul Gcal se mai poate discuta…doar politic.
Politic, respingerea proiectului cu prețul Gcal inițiat de primarul Ștefan Ilie este o victorie a consilierilor social-democrați dar și un motiv de îngrijorare în rândul majorității PNL-PER-USR cu un precedent, iată, creat. Clar este reîntoarcerea în plenul CL cu acest proiect de hotărâre extrem de important pentru abonații Energoterm dar și pentru Energoterm-ul însuși, amenințat, iată, cu închiderea în toiul iernii. Consilierii locali nu pot face așa ceva tulcenilor!
N.A.
+ There are no comments
Add yours