La nivelul județului Tulcea vor fi organizate două centre de evaluare,cu posibilitatea de extindere la patru , astfel:
1. Spitalul Județean de Urgență Tulcea din str. 1848, nr.32,nr. telefon fix 0240/532210. Program de activitate: de luni până vineri, 8.00-15.00.
2. Spitalul Orășenesc Măcin din str. Mircea Vodă nr.34, nr. telefon fix 0240/571883, int. 154. Programul de activitate: de luni până vineri, 8.00-12.00.
În noile structuri vor fi asistați pacienţii cu COVID-19 deja confirmaţi (prin testare), pentru care se vor realiza investigaţii biologice şi imagistice. Specialiştii din centre vor putea, pe de o parte, să administreze aici, în regim de spitalizare de zi, anticorpi monoclonali, iar pe de alta, să prescrie tratament antiviral, pe care ulterior pacienţii cu forme uşoare sau medii de boală îl pot urma la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Atât administrarea anticorpilor monoclonali, prin perfuzie, cât şi prescrierea medicamentelor antivirale pentru tratarea COVID-19 se pot realiza doar de către medicii specialişti din spitale .
Aceste centre vor fi asimilate centrelor de spitalizare de zi, cu paturi pentru ca tratamentul cu anticorpi monoclonali să se realizeze în aceste centre de evaluare. Pentru o evaluare sunt necesare consultul,anamneza,recoltare probe pentru analize biochimice, o radiografie pulmonară, acestea putând fi realizate de medici specialiști care sunt angajații unităților sanitare.
Pacienții infectați care nu au nevoie de spitalizare, adică cei cu forme ușoare și medii, fără insuficiență respiratorie, vor fi evaluați în centre de evaluare, ce pot fi organizate în ambulatoriile spitalelor, ambulatoriile integrate, sau alte centre ambulatorii, unde pacienții se vor putea adresa în urma recomandării medicului de familie, după o monitorizare și o evaluare chiar și telefonică de către medicul de familie și trimiși acolo pentru a fi evaluați direct de către un medic, din punct de vedere clinic și al investigațiilor, tratamentului.
Secretarul de stat conf. dr. Adriana Pistol a precizat că e important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe, iar conf. dr. Adela Cojan, președintele interimar al CNAS spune că «Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați».
Noile centre de evaluare pentru COVID-19 sunt asimilate centrelor de spitalizare de zi și sunt dotate cu paturi și aparatură de diagnosticare. Prin aceasta măsură se dorește degrevarea UPU – rilor, astfel încât pacienţii care sunt non Covid să aibă acces facil la procedurile necesare. Aceste centre vor funcţiona pe baza unui aviz temporar de funcţionare emis de DSP, iar decontarea serviciilor se va realiza prin Casa de Asigurări.
Este important de precizat că pacientul pozitiv are posibilitatea fie de a merge la medicul de familie, pentru testare, evaluare, dacă vorbim de forme uşoare şi asimptomatice, fie poate să meargă la acest centru de evaluare, iar ulterior la spital dacă a fost evaluat şi necesita spitalizare.
Spre centrele de evaluare şi tratament antiviral vor fi direcţionaţi pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice medii ale bolii şi care nu necesită oxigenoterapie, dar şi pacienţii cu forme uşoare sau medii de boală, dar cu factori de risc, cei din urmă fiind, de altfel, şi cei eligibili pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali. Medicii de familie vor avea un rol foarte important în îndrumarea pacienţilor către aceste centre, scopul fiind acela ca boala să fie surprinsă în stadiul de debut pentru ca pacienţii eligibili să poată fi trataţi cu antivirale sau anticorpi monoclonali.
Ministrul Sănătății a anunţat că medicii de familie vor primi finanţare pentru a efectua, la rândul lor, teste pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la cabinete. În funcţie de rezultatul testului medicii de familie sunt cei care vor face primele recomandări pacienţilor, inclusiv recomandarea de a se adresa acestor centre de evaluare acolo unde se impune.
Comunicat DSP Tulcea
+ There are no comments
Add yours