„Având în vedere publicarea draftului de Ordin privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii pentru anul 2022, vă solicităm, prin prezenta, să ne transmiteți motivațiile care stau la baza respingerii amendamentelor înaintate de organizațiile de pescari din Delta Dunării privind zonele de pescuit și perioadele de prohibiție pentru anul 2022.
De asemenea, reiterăm obligația Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării de a prezenta public studiile și documentația care fundamentează deciziile privind noile interdicții pe care ARBDD intenționează să le instituie în arealul deltaic și în zona costieră, reamintind doamnei guvernator Atena Groza că și-a luat public acest angajament în cadrul uneia dintre întâlnirile organizate pentru dezbaterea ordinului de prohibiție. Considerăm că, în absența unei fundamentări adecvate și comunicate transparent – așa cum ar trebui să fie deciziile ce impactează economic și social comunitățile de pescari din Delta Dunării – propunerile ARBDD pot fi considerate arbitrare și lipsite de legitimitate. Reamintim că ARBDD are, prin lege, obligația de a proteja dreptul locuitorilor Deltei de a-și desfășura activitățile tradiționale în comunitățile în care trăiesc, având, în același timp, responsabilitatea să contribuie, prin măsuri active de sprijin, la asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru cei ce depind de activitățile de pescuit din Delta Dunării”- protest trimis Ministerului Mediului și guvernatoarei Atena Groza.
Dan Verbina comentează. „Publicul larg trebuie să înţeleagă faptul că la câte restricţii se instituie an de an, fie prin perioadele de prohibiţie, justificate de studii şi pentru care nu comentăm, fie prin perioadele cu vreme rea sau gheaţă, un pescar dacă mai rămâne cu 4 luni din an în care poate pescui. Şi atunci, în condiţiile în care resursa din Deltă e în declin, alternativa pescuitului la Marea Neagră şi în zona costieră este una foarte bună. Sunt resurse neexploatate la mare pentru care se pun tot felul de restricţii şi interdicţii din punctul nostru de vedere nejustificate. Una dintre ele este pescuitul la scrumbie până la 15 aprilie. De ce? Dacă părinţii şi bunicii noştri ieşeau la scrumbie până la mijlocul lunii mai, care e acum justificarea pentru restrângerea acestei perioade? Şi multe alte chestiuni tehnice pe care le-am discutat în toate întrunirile noastre, cei cu care am stat la masa negocierilor au dat impresia că le-au înţeles şi le-au însuşit, însă acum vedem că nu e aşa”- a declarat Dan Verbina, Președintele Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării.
N.A.
+ There are no comments
Add yours