Mintenaș și la Tulcea așa ceva sub denumirea de bugetare participativă, cu caracter de noutate absolută. Ne vine să credem sau nu, ideea și inițierea de proiect a fost a consilierei Tatiana Haliț (o știți, cea care acum se are „Ștefan” cu primarul Ștefan Ilie), proiect aprobat încă de anul trecut în Consiliul local municipal. Se spunea la vreme respectivă că proiectul este o formă de operaționalizare a principiilor legate de activitatea administrației publice locale care sunt transparența, accesul, echitatea, calitatea serviciilor publice, responsabilitatea funcționarilor publici și încrederea cetățenilor. Și că, scopul vizează dezvoltarea și consolidarea comunității locale și creșterea gradului de conștientizare în rândul cetățenilor a avantajelor implicării individuale în dezvoltarea comunității. Luând exemplu de practici de succes  municipii precum Cluj Napoca, Oradea, București, Alba Iulia, Brașov, Sibiu etc.

Acuma vine și primarul Ștefan Ilie și spune că „este un model de bună practică preluat de la alte administrații, un exercițiu de implicare civică din partea cetățenilor, un instrument care învață administrația să-și asculte cetățenii. Fiind vorba despre un instrument inedit, atât pentru administrație cât și pentru cetățeni, pentru această ediție pilot a fost alocată suma de 250.000 lei. Propunerile trebuie să se încadreze într-un buget de 50.000 lei și vor urmări unul din următoarele domenii: Amenajare de spații verzi și locuri de joacă; Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației; Amenajare spații publice, mobilier urban, iluminat public etc.; Infrastructură culturală și educațională; Protecția mediului, colectarea deșeurilor, salubrizare etc.;Digitalizare. Dacă locuiești, lucrezi sau studiezi în Tulcea și ai peste 18 ani, poți propune propriul proiect pentru oraș. Propunerile alese câștigătoare prin vot vor fi implementate din fonduri de la bugetul local”.

https://tulcea.cityon.ro/BugetareParticipativa/

Proiectele se depun online pe această platformă și sunt publice. Dacă zarurile tot au fost aruncate, contribuie și tu la dezvoltarea orașului prin procesul de bugetare participativă organizat de primăria municipiului!

Ce este cu bugetul participativ, în lume, ne „explică” Google: Permite cetăţenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor. Adică, primăria alocă o parte din bugetul anual, după care locuitorii vor veni cu propuneri cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit în anul viitor în localitate. În cadrul formulării acestor propuneri, cetăţenii, asistaţi de administraţia oraşului, se întâlnesc la discuţii publice locale sau tematice şi cu vecinii, unde discută despre ceea ce vor să schimbe în localitatea lor şi în ce mod. Apoi depun la primărie propunerile comune pentru a fi verificată fezabilitatea lor. Punctul culminant este votul popular pentru selectarea propunerilor cetăţenilor care vor fi realizate de autoritățile locale.

N.A.

P.S. Să mai aud vreunul cu clasicul „și ăsta-i un proiect al lui Hogea”!

 

+ There are no comments

Add yours