Viena, ca metropolă situată pe malul Dunării, a găzduit, în data de 10 mai 2022, lansarea proiectului LIFE WILDisland. Reprezentanți ai tuturor țărilor dunărene au semnat o declarație de intenție privind importanța cooperării la nivelului întregului fluviu. Dunărea are peste 900 de insule care formează un coridor de habitate de importanță europeană și oferă refugiu pentru speciile de animale și plante caracteristice. Dintre acestea, 147 insule sunt încă complet naturale și, prin implementarea acestui proiect, urmează să fie din ce în ce mai protejate.
Dunărea este una dintre arterele naturale ale Europei, de mare importanță pentru protecția biodiversității. Fluviile și zonele lor adiacente formează coloana vertebrală a coridoarelor ecologice și sunt elemente centrale ale „infrastructurii verzi și albastre” europene. Dunărea conectează mai multe regiuni bio-geografice decât orice altă rețea de habitate din Europa.
Insulele funcționează ca habitate emblematice ale ecosistemelor fluviale vitale; datorită caracterului lor natural parțial conservat, acestea sunt adesea singurele refugii rămase pentru speciile reprezentative. De exemplu, peste 80% din populația de prundăraș gulerat mic se reproduce pe insulele dunărene și, în timp ce starea de conservare a habitatelor specifice luncilor inundabile este insuficientă în toată Europa, pe insulele Dunării s-au păstrat formațiuni de arborete vitale, asemănătoare pădurilor primordiale.
Pentru a conserva „ultimele insule sălbatice rămase”, ariile protejate dunărene (rețeaua DANUBEPARKS), coordonate de Parcul Național Donau-Auen, Austria, au lansat proiectul LIFE WILDisland împreună cu administrații ale căilor navigabile, întreprinderi forestiere și operatori din domeniul hidroenergetic. Proiectul își propune refacerea și conservarea a 34 de insule naturale, cu impact pozitiv direct asupra habitatului 91E0*, în toate țările participante în proiect. Până în 2027, 14,2 milioane de euro vor fi investiți în revitalizarea a 48 km de ape curgătoare și 1.267 ha de habitate fluviale.
La Conferința de lansare desfășurată la Viena marți, 10 mai, a fost adoptat un comunicat comun privind protecția insulelor dunărene. Sub patronajul orașului Viena și al Punctului Strategic al Dunării, ambasadorii și reprezentanții tuturor țărilor dunărene (România, Bulgaria, Ucraina, Moldova, Serbia, Croația, Ungaria, Slovacia, Austria, Germania) au semnat o declarație de intenție privind importanța cooperării la nivelul Dunării, rolul exemplar al Rețelei Ariilor Protejate Dunărene DANUBEPARKS și al Inițiativei WILDisland, precum și îmbunătățirea protecției insulelor printr-o inițiativă regională unică, multilaterală și globală: Danube WILDisland Ramsar Regional Initiative (Inițiativa Regională Ramsar a Insulelor Sălbatice Dunărene).

Comunicat ARBDD

+ There are no comments

Add yours