Astăzi, prefectul Alexandru Dan Munteanu a prezidat ședința Colegiului Prefectural. În cadrul acestei întâlniri au prezentat următoarele instituții:
1. Inspectoratul Școlar Județean Tulcea
Analiza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a și la Examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022.
 EVALUAREA NAȚIONALĂ A ABSOLVENȚILOR CLASEI A VIII-A. Examenul s-a desfășurat în perioada 14-30.06.2022, în 54 de centre de examen și 3 centre zonale de evaluare (Școala Gimnazială ”Nifon Bălășescu” Tulcea, Școala Profesională ”Danubius” Tulcea – structura Școala primară nr. 9, Colegiul Dobrogean ”Spiru Haret” Tulcea). Activitatea comisiei județene s-a desfășurat la Liceul Tehnologic ”Brad Segal” Tulcea.
Comisia judeţeană a aprobat un număr de 13 cazuri speciale, de asigurare a condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare și 1 caz de susținere a probelor scrise la domiciliu; pentru două dintre aceste situații s-a solicitat și s-a obținut aprobarea Comisiei naționale de organizare a Evaluării naționale.
Procentul de promovare a examenului de Evaluare națională a absolvenților de clasa a VIII-a sesiunea 2022 pentru candidații din județul Tulcea a fost de 78,42 %; pe probe, procentele de promovare sunt de 86,76 % la limba română și de 71,09 % la proba de matematică.

 EXAMENUL DE BACALAUREAT- SESIUNEA IUNIE-IULIE 2022

Pentru respectarea prevederilor legale privind constituirea centrelor de examen, la nivelul judeţului s-au constituit 4 centre de examen şi 2 centre zonale de evaluare.
Comisia județeană a aprobat susținerea examenului de bacalaureat în unități școlare din județul nostru pentru 8 candidați din serii anterioare care au finalizat studiile liceale în alte județe și care domiciliau la data examenului în localități din județul Tulcea. Doi absolvenți ai unor unități de învățământ din județul Tulcea, serii anterioare, au primit aprobarea să susțină examenul în alte județe.
S-a respectat procedura cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale. Comisia națională de Bacalaureat a aprobat cele 5 solicitări privind asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, înaintate de comisia județeană.
Procentul de promovare a examenului de Bacalaureat național, sesiunea iunie-iulie 2022, pentru candidații din seria curentă din județul Tulcea a fost de 77,62 %; la probele scrise, procentele de promovare sunt de 91,83 % la proba Ea), 84,61 % la proba Ec) și de 90,2 % la proba Ed).

2. Direcția Agricolă Județeană 
Activitatea operatorilor în agricultura ecologică care produc, procesează, importă din terțe țări, depozitează sau distribuie produse ecologice în vederea comercializării.

În anul 2022, la DAJ Tulcea s-au înscris 449 operatori în agricultura ecologică:
 409 producători agricoli, din care:
În producţia vegetală au fost înregistraţi în agricultura ecologică un număr de 319 operatori cu o suprafaţă totală de 66.500,83 ha, care reprezintă peste 18% din suprafața agricolă a județului Tulcea.
În producţia animalieră au fost înregistraţi în agricultura ecologică 90 operatori:
– 86 producători – albine cu 771 familii albine în conversie şi 12.799 familii albine certificate ecologic;
Din datele centralizate până în prezent, în producția vegetală se constată, din total suprafețe înregistrate în agricultura ecologică, următoarele ponderi, pe principalele culturi:
– Cereale păioase (orz, orzoaică, grâu, triticale, ovăz) – 48%
– Floarea soarelui – 23%
– Rapiță – peste 10%
– Porumb – peste 10%
– Şi altele: plante furajere, legume, arbuşti şi pomi fructiferi, vie.

3. Căpitănia Zonală Tulcea
Măsuri privind siguranța turiștilor în Delta Dunării pe perioada sezonului estival.
Pentru a se asigura deplasarea în siguranța a turiştilor spre Delta Dunării au fost efectuate următoarele activităţi:
– au fost inspectate din punct de vedere al siguranţei navigaţiei 63 de nave de pasageri în curse de zi precum şi 5 nave de pasageri cu cabine cu care se efectuează croazierele internaţionale;
– dată fiind situaţia lucrărilor de la faleză a fost identificată şi operaţionalizată zona de acostare a navelor de croazieră la faleză şi de la Mila 35 pentru această categorie de nave;
O atenţie deosebită s-a acordat ambarcaţiunilor de agrement, inspecţiile şi controalele efectuate vizând starea tehnică şi dotările acestora cu mijloace individuale de salvare şi inventarul de vitalitate precum şi respectarea numărului maxim de pasageri admis la bord, portul vestelor de salvare, calificarea şi starea psiho-fiziologică a conducătorilor. Astfel, s-au efectuat un număr de 153 inspecţii şi un număr de 186 controale, fiind verificate 59 ambarcaţiuni de agrement. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat 2 avertismente şi 23 amenzi în cunatum de 31.300 lei. Au fost constatate un număr de 3 infracţiuni, instrumentându-se un număr de 3 dosare. Infracţiunile constatate au constat în conducerea unei ambarcaţiuni fără certificat de conducător de ambarcaţiune de agrement.

Biroul de presă al Prefecturii

+ There are no comments

Add yours