Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă valorifică toate oportunitățile de finanțare pe care le avem din fonduri naționale și europene în beneficiul românilor și al economiei naționale. Guvernul asigură continuarea tuturor programelor și a schemelor de ajutor de stat destinate susținerii economiei, cu precădere în industria alimentară și sectorul IMM. Amintim de asemenea că Guvernul condus de PNL a alocat cel mai mare buget pentru investiții din ultimii 30 de ani – 88 de miliarde de lei și că pregătește mobilizarea a aproximativ 90 miliarde de euro (10 miliarde euro mai sunt din perioada de programare 2014-2020 care se termină în 2023 și 80 miliarde de euro provin din PNRR și din perioada de programare 2021-2027).

• Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică rectificarea bugetară. Guvernul continuă să mențină măsurile de protejare a cetățenilor, de susținere a serviciilor publice esențiale – activitățile în spitale, în școli, în toate instituțiile statului -, precum și activitatea din industria alimentară și a IMM-urilor. Sunt sectoarele de activitate cu pondere substanțială în bugetul de stat.
• Majorarea generală a veniturilor la bugetul de stat este influențată de evoluția bună a indicatorilor macroeconomici și a creșterii încasărilor. Scăderea generală a accizelor încasate în primul semestru a fost atenuată de majorarea accizelor la produsele din tutun și alcool. Deficitul bugetar crește la 5,8% din PIB. Reducerile de fonduri înregistrate la anumite ministere și instituții sunt motivate de economii care au fost făcute, față de sumele care le-au fost alocate la începutul anului. Toate aceste ministere și instituții au asigurate cheltuielile de funcționare până la sfârșitul anului.
• Sunt asigurate fonduri pentru reluarea investițiilor oprite temporar ca urmare a creșterii prețurilor materialelor de construcții. Bugetul schemei de ajutor de stat crește de la 6,38 miliarde lei la 7,37 miliarde lei, calificându-se investițiile de cel puțin 1 milion de euro în industria alimentară, producerea materialelor de construcții, producerea de piese auto și industria hârtiei.
• Pentru restul anului, vor fi valorificate toate oportunitățile de finanțare europeană și internațională pe care România le poate accesa. Se alocă fonduri suplimentare serviciilor de accesare a banilor europeni, pentru a crește gradul de absorbție. În restul anului, vor fi lansate toate apelurile majore de proiecte pentru exercițiul financiar european 2021-2027, pentru ca rezultatul infuziei de bani europeni în România să se vadă cât mai rapid.
• Problema Metrorex va fi rezolvată, compania primește bani strict pentru mentenanța trenurilor (contractele cu Alstom, care, dacă ari fi rămas neplătite, ar fi dus la blocarea activității de transport).

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours