Proiectul de hotărâre prin care s-a aprobat o cerere a Bisericii Sfântu Gheorghe (Biserica cu Ceas), din centrul municipiului, a trecut astăzi în Consiliul local cu 14 voturi.

Nici nu s-a intrat în miezul problemei și primarul Ștefan Ilie a declarat, grav, în plen: “Dezaprob public ce au scris unii din presa locală, anume că primăria face biserică în fostul Tribunal. Exclus așa ceva. Biserica cu Ceas va intra într-un amplu proces de restaurare și consolidare. În anumite etape ale lucrărilor, oficierea slujbelor în interior nu va fi posibilă. Fosta clădire a Tribunalului, în prezent neutilizată, va găzdui temporar enoriașii acestei biserici, monument istoric și simbol al orașului. Păcat că publicul este dezinformat de unii, pentru atragerea de like-uri prin denigrarea mea și a echipei mele. Biserica Sfântu Gheorghe este primul monument istoric care a obținut o finanțare europeană de 5 milioane de euro și atunci când va fi gata, ne vom mândri cu această perlă, simbol al Tulcei”.

Parohia Sfântu Gheorghe, sau Biserica cu Ceas, sau Biserica bulgărească, din centrul municipiului, a obținut o finanțare europeană de 5 milioane de euro, după 5 ani de la depunerea documentelor. Un proiect pentru consolidarea și restaurarea bisericii monument istoric, dar și obiectiv turistic important în orașul nostru. Cât va dura restaurarea, parohia a solicitat primăriei un spațiu, cu titlu temporar (câteva luni sau 1 an) două camere în clădirea fostului Tribunal, la parter, pentru desfășurarea serviciilor religioase.

Explică parohul Bisericii Sfântu Gheorghe, preot Raul Ionuț Grosu: “Sunt de 3 ani administratorul parohiei. Această solicitare la dumneavoastră este motivată de faptul că după 5 ani de acumulări de documente care să convină finanțatorului, am reușit în final să semnăm proiectul de finanțare. Ne dorim foarte tare această restaurare pentru că acest lăcaș de cult stă aici lângă noi de peste 165 de ani. Biserica Sfântu Gheorghe a trecut de-a lungul timpului prin numeroase momente bune, dar și delicate, are un istoric impresionant. În urma expertizelor tehnice care s-au făcut s-au constatat numeroase fisuri profunde în structura bisericii și ne dorim să devină în continuare o perlă a acestui municipiu, dovadă că este cuprinsă în logo-ul orașului. Tocmai de aceea ne dorim un spațiu temporar (câteva luni sau 1 an), la parterul fostului Tribunal, ce stă acum nefolosit, pentru a avea continuitatea serviciului religios. Nu putem să accesăm alte variante care ne-ar depărta de teritoriul parohial, pentru că parohia nu este un loc de promenadă, ci un organism viu, care funcționează nu prin prisma serviciului religios de la 8 la 12, ci răspunde permanent  multor nevoi ale credincioșilor. Ne este de mare folos și putem igieniza acel spațiu să ne putem desfășura serviciul religios în condiții de siguranță. Nicidecum nu este o transformare a clădirii în biserică, nu trece nicidecum în patrimoniul nostru”- a grăit părintele paroh care a și răspuns la câteva întrebări dinspre consilieri.

       Aici se va ține, temporar, judecata lui Dumnezeu

Cu 14 voturi pentru, proiectul de hotărâre a trecut. Consilierii PSD s-au abținut, exprimând îngrijorări privind siguranța enoriașilor în spațiul provizoriu de la Tribunal. Primarul Ștefan Ilie a repetat ce a mai spus și la început: biserica va trebui mai întâi să obțină toate elementele de autorizare de la instituțiile abilitate, apoi să țină slujbe cu enoriașii. Și nu în ultimul rând, că municipalitatea se va implica serios în restaurarea și consolidarea Bisericii cu Ceas.

N.A.

+ There are no comments

Add yours