Noua sesiune parlamentară stă sub semnul aprobării unor reforme consistente, în domenii extrem de importante pentru PNL. Intră în dezbaterea comisiilor parlamentare și mai apoi a plenului celor două Camere, legile justiției și legile educației, rezultate în urma celui mai amplu proces de consultare publică. La fel de important pentru PNL și pentru partidele din Coaliție este și adoptarea în Parlament a actelor normative ce țin de reformele din PNRR.

• Plenul Senatului dezbate chiar din prima zi a sesiunii parlamentare proiectul de lege privind protecţia avertizorilor în interes public, care transpune o directivă UE, lege reexaminată ca urmare a cererii formulate de preşedintele Klaus Iohannis. Comisia juridică a Senatului, condusă de PNL, a adoptat deja raportul de admitere pentru proiectul de lege, preluând obiecțiile din cererea de reexaminare.
• Senatul și Camera Deputaților se întrunesc, tot astăzi, în şedinţă comună, pentru aprobarea Comisiei speciale comune pentru examinarea legilor justiţiei, așa cum au decis Birourile permanente reunite.
• Legile Justiției vin să repare tot ce a fost mutilat în anii precedenți. Adoptarea acestora – respectiv statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și cea privind Consiliul Superior al Magistraturii – reprezintă un moment important pentru România, mai ales din perspectiva ridicării MCV.
• Adoptarea legilor Justiției, amânată timp de doi ani, este un angajament asumat prin Programul de Guvernare, dar și un obiectiv asupra căruia România s-a angajat prin PNRR. Pachetul de legi este susținut de întreaga coaliție de Guvernare și a primit avizul pozitiv al CSM.
• Proiectele îndreaptă multe imperfecţiuni ale legii, garantează independența judecătorilor şi procurorilor şi urmează linia recomandărilor MCV.
• Acestea au fost puse în dezbatere publică pentru prima dată în 2020, deci au stat în dezbatere aproape 2 ani, fiind proiecte bine cunoscute de sistemul judiciar.
• Au fost elaborate după mai multe runde de dezbateri publice, numai într-o singură rundă au fost examinate peste 868 de amendamente şi propuneri, unele au fost primite, altele nu au fost preluate, e firesc să existe o diversitate de opinii faţă de complexitatea proiectelor.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours