Cu chemarea Energoterm-ului la Prefectură să prezinte starea pregătirii pentru sezonul rece în Comisia de Dialog Social, pesemne că s-a vrut un semnal de interes dinspre Guvern, cu vreo subvenționare, ceva, pentru ca tulcenii să treacă mai ușor peste iarna ce vine (?!). Ok, dar Energoterm nu este un deconcentrat și nu dă seamă la Prefectură, ci la Consiliul Local municipal și în fața primăriei, UAT care este acționar majoritar la această societate comercială. Interesul arătat de Prefectură pentru căldură și apă caldă în sezonul rece la Tulcea nu poate decât să dea speranțe tulcenilor că autoritățile pot depăși orgoliile politice și pot realmente face viața cetățenilor un pic mai bună. Cum? Și Prefectul și primarul să deschidă aceleași uși la Guvern, pentru același interes. Energoterm-ul, se știe, a fost pus la zid în Consiliul local, la finele anului trecut când s-a discutat mărirea Gcal. Situația furnizorului de căldură și apă caldă este binecunoscută de consilierii locali, de Executiv; cu situație deloc roză, dar cu posibilități de mai bine. Acum știe și Prefectura. Pe ordinea de zi: Informare privind situația furnizării agentului termic (încălzire, apă caldă) în sistem centralizat, pentru consumatorii casnici, instituționali și industriali din municipiul Tulcea în sezonul rece 2022-2023.
Raportează director Răzvan Teodoru. 7000 de abonați casnici, 176 de agenți economici, 20 de instituții publice, preț Gcal la populație 397,06 lei/gcal cu TVA de la 1 noiembrie 2022, tarif calculat 1071,13 lei/gcal cu TVA. La data de 8 august a.c. Energoterm avea datorii de 8.758.984 lei, cu datorii mai mari la Premier Energy SA (2.943.898 lei), Alum SA (753.600 lei), Aquaserv SA (136.742 lei). Zero datorii la bugetul de stat.
Speranțe de mai bine cu „noul” Energoterm. Proiectul prin care se înlocuiește actualul CAF (cazan de apă fierbinte) de 50 Gcal cu o centrală termică de 20 Gcal formată din 3 cazane pe gaz cu randamente de peste 96% și schimbătoare de căldură, este în linie dreaptă de implementare, urmând a fi pornită furnizarea de energie termică la data de 1 noiembrie 2022. Principala problemă? CAF-ul! Din cauza reducerii semnificative a numărului de consumatori, capacitatea CAF-ului a devenit mult prea mare pentru cantitatea de energie termică solicitată, astfel că în sezonul rece CAF-ul funcționa în majoritatea timpului la sub 50% din capacitate, cu randament foarte scăzut. Și de aici, necesitatea schimbărilor care și la acest moment sunt în implementare.
Pregătirile de iarnă sunt în toi
Răzvan Teodoru: “Pentru sezonul rece 2022-2023 intenționăm să facem încărcarea instalațiilor și probele în luna octombrie, astfel încât să fim pregătiți pentru începerea furnizării energiei termice cel mai târziu la data de 1 noiembrie 2022, dar în funcție de evoluția temperaturilor vom putea porni furnizarea de agent termic la centralele de cvartal și mai devreme de 1 noiembrie 2022. Actualul contract de furnizare gaze naturale expiră la data de 31 octombrie 2022 și încă nu avem un contract ferm de furnizare gaze naturale pentru următorul an. Avem semnată o convenție cu actualul furnizor de gaz (Premier Energy) și UAT Tulcea prin care am încasat 3.000.000 lei subvenție în avans, sumă care a fost transferată către Premier Energy ca avans gaz pe luna noiembrie. Având în vedere situația dificilă de pe piața de gaz, furnizorii refuză să semneze contracte de furnizare gaze naturale deoarece sunt obligați să înmagazineze 30% din consumul prognozat și din acest motiv ne condiționează semnarea unui nou contract de plata în avans a unei sume de 15 milioane lei, bani pe care nu îi avem și nici nu am obținut încă de la UAT Tulcea o promisiune în acest sens”- a spus directorul Teodoru.
S-a ivit, iată, ocazia ca Prefectura să ajute concret Energotermul, tulcenii: degrabă demers la Guvern pentru un ajutor financiar de 15 milioane lei din fondul de rezervă, pentru ca furnizorul de gaz să semneze noul contract. Anul trecut, pentru o gigacalorie suportabilă la cetățean, primarul Ștefan Ilie a cerut 38 de milioane și a obținut doar 12,9 milioane.
N.A.
+ There are no comments
Add yours