Pensiile vor crește cu 11%, peste procentul de 10% preconizat inițial, dar în limita în care poate fi sustenabil de la bugetul de stat. Suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care nu cresc deficitul. PNL își dorește creșterea pensiilor și a salariilor, ca remediu necesar pentru categoriile sociale care devin vulnerabile într-o perioadă complicată economic, așa cum este aceasta prin care trecem acum. La Ministerul Muncii există grupul de lucru care trebuie să vină cu propunerea concretă pe cifre privind majorările anunțate. Premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului de Finanțe să vină cu proiectul de buget pentru anul viitor în această lună, astfel ca în noiembrie să intre la analiză și vot în Parlament. Prin bugetul pentru anul viitor ne propunem continuarea finanțării programelor de investiții și implementarea PNRR.

• Românii trebuie să fie protejați de efectele convulsiilor de pe plan internațional, iar așteptările privitoare la creșterea acestor venituri este legitimă. Majorarea punctului de pensie și majorarea salariului minim pe economie, precum și majorarea salariilor personalului bugetar sunt măsuri care depind exclusiv de configurația bugetului pe anul următor. Un răspuns mai detaliat și fundamentat fiscal vom avea când Guvernul va avea pe masă proiectul de buget. Nu putem face promisiuni deșarte, prin care să vindem oamenilor iluzii și să creăm așteptări false. Cu datele concrete pe masă, Guvernul va anunța care sunt majorările pe care bugetul consolidat le permite.
• Vor fi identificate resursele bugetare care permit aceste creșteri, păstrând echilibrul fragil cu deficitul bugetar și cu temperarea inflației. Orice creșteri iresponsabile, de natură pur electorală, pun în pericol echilibrul macroeconomic al României și vor împinge inflația mai sus, în loc să o tempereze, urmând ca inflația să înghită aceste majorări, iar puterea de cumpărare a oamenilor să fie împinsă înapoi, poate chiar mai jos decât era înaintea majorărilor. Pentru că nu valoarea în bani a venitului contează, ci care este puterea de cumpărare pe care o oferă.
• Premierul va merge la Bruxelles luna aceasta, pentru renegocierea PNRR, proiect conceput înainte de războiul din Ucraina. Acum, prioritățile s-au schimbat radical față de situație de dinainte de 24 februarie, iar accentul trebuie pus pe protejarea cetățenilor de efectele economice ale acestui război. După discuțiile de la Bruxelles (de care depind proiectele din PNRR și fondurile venite pentru susținerea acestora) și după prima lectură a proiectului de buget, Guvernul va anunța majorările de venituri.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours