Munți, păduri și văi sunt peste tot, dar Delta Dunării este doar una- zicea cineva în cadrul workshop-ului pe turism de la “Razelm Luxury Resort” – Vișina. De aici a pornit și dezbaterea în cadrul seminarului “Turismul deltaic între covid și război. Sezonul turistic 2022 la bilanț.Provocări și perspective”. Asociația Delta Dunării a adus la aceeași masă, la închiderea de sezon, câțiva dintre actorii turismului deltaic și autorități locale să dezbată cum a fost, dar mai ales ce este de făcut cu turismul în Delta Dunării. Foarte interesante lucruri s-au aflat de la administratorii și managerii de hoteluri/pensiuni/resorturi, din Delta continentală și umedă, despre probleme ivite și soluții pe care, fiecare, le-au căutat, le-au găsit și le-au implementat, despre efectele covidului și războiului în turism. „Vocea” Asociației Delta Dunării, Corina Davidov, a moderat acest eveniment cum nu se poate mai profesionist, și cum de altfel a organizat și întregul workshop cu o armată de ziariști, patroni de pensiuni, autorități. Dar cel mai important la aceste discuții mi s-a părut dorința unanimă de abordare și implicare pentru viitorul turismului în Deltă. Și despre punerea pe picioare a Organizației pentru Management al Destinației (OMD) un concept nou, de viitor, fără de care nu se mai poate discuta de turism responsabil și eficient. Pe acest concept au marșat Cătălin Țibuleac (contributor important la modificarea Legii turismului) dar și Dan Ghinescu de la Egreta Hidroturism și Corina Davidov și, de fapt, toți cei implicați în industria turismului deltaic (continental și umed), evident și autorități locale. OMD înseamnă unitate, înseamnă forță, înseamnă succes. Și cum pozele spun mai mult decât o mie de cuvinte, am ales câteva din sala de dezbateri.Cătălin Țibuleac și Corina Davidov au explicat ce înseamnă un OMD și care sunt beneficiile parteneriatului public-privat:de la un OMD local, mititel, la unul județean și la altul regional; OMD Dobrogea, de exemplu.
Corina, un excelent moderator… și nu numaiAu dus-o mai greu…zic ei
…dar nici să exagerăm. Întâi vede o problemă cu bărcile și barcagii în zona Murighiol…s-a ajuns la prețuri de dumping. Pentru Egreta Hidroturism sezonul a început foarte prost, a continuat bine 3 luni, apoi a venit un septembrie dezastruos și acum un octombrie bun. Din cauza războiului Egreta a pierdut mulți turiști străini. Dan Ghinescu nu este deloc optimist pentru 2023. Dar crede în OMD, văzând ce beneficii aduc aceste parteneriate public-privat în zone precum Sibiu sau Oradea.
Despre un an slab a vorbit și Marius Poto de la Cuplu Călător- Jurilovca. Care- zicea operatorul- se bazează pe comunitatea locală, dar și pe cele dimprejur. A fost un an slab pentru că a fost legat cu litoralul, dar un an mai bun cu noua locație pentru că a investit în promovare și calitatea serviciilor. Are propria platformă de rezervări care l-a ajutat mult, iar acum a pornit noua campanie „Toamna la Jurilovca”.
Silvia Savu de la Holbina Trei Bibani…”nu crede în lacrimi”. Deși foarte tânără, are experiență apreciabilă la Holbina și spune că „fiecare trebuie să creadă în produsul lui. Iar la probleme- pentru că și noi ne-am confruntat cu destule- am găsit soluții, nu le-am așteptat de undeva”- spunea Silvia. Altfel, „resortul” ei, o locație foarte căutată de amatorii de pescuit sportiv, a mers bine în 2022, nu s-a plâns de clienți. OMD-ul? Da, este foarte necesar, avem nevoie să fim uniți, să fim o voce în turismul deltaic.
Și soții Năstase, Loredana și Dragoș (Helios- Sulina) care spun, mai ales el, „că trebuie să regândim totul, să promovăm împreună cu o nouă forță” Da, sunt bune excursiile de o zi, dar nu cu plecare din Tulcea.Vicele de la Sarichioi, Florin Costache, deschis total parteneriatului public-privatÎntâi de toate, Mihai Baciu este ornitolog înrăit. Adept al turismului lent.Nu-i contra turismului cu bărci cu motoare puternice, dar e contra unor barcagii care- spune el- fac măcel în Deltă.
Nici Iliuță Goean de la Descoperă Delta Dunării nu suportă excursiile de-o zi……iar Marcel Mocanu, manager la Verada Tour, spune că excursiile în Deltă au scăzut la jumătate față de anul trecut.
Cătălin Balaban și pescarii lui de la Asociația Golovița din laguna Razim-Sinoe dar și din Organizația producătorilor Delta Dunării (vreo 600) crede că pescuitul comercial nu prea mai poate fi baza susținerii veniturilor pescarilor. Pescarii trebuie, cumva, să aibă alte activități prin care să-și valorifice peștele: cumva ambalare și dată o identitate, ca exemplu de bune practici la Jurilovca, săpoată crea o piață pentru deservirea Horeca din zonă.Iar pe turismul lent, să valorifice cumva lotcile pescărești, o emblemă a Deltei.
În fine, și gazda, manager Raluca Militaru. Proaspăt venită în septembrie a.c. odată cu intrarea Razelm Luxury Resort în circuitul turistic de lux. Vrea și după CV poate mult. Succes, Raluca!Una dintre concluziile trase la Razelm Luxury Resort- Vișina: trebuie pornită numaidecât o ofensivă puternică pentru promovarea noului concept OMD și actorii din turism, autoritățile locale și Consiliul județean. Cel puțin formal, toți sunt de acord, pornind de la bază: înființare OMD la nivel local, apoi la nivel județean și apoi la nivel regional. Cum spuneau și vorbitorii, se poate porni chiar de aici, din nordul dobrogean, zona Jurilovca- Sarichioi, unde se vede că „s-a dezvoltat ceva” față de alte zone ale județului. În fapt, o completare a Legii 258/2018 la care președintele AMTDD Cătălin Țibuleac a avut o contribuție deosebită pe introducerea conceptului de Organizație de Management al Destinației.
O dezbatere pe turism, încheiere de sezon, foarte interesantă într-o locație de lux cum este Razelm Luxury Resort Vișina, de la care toți au avut de învățat câte un pic.
N.A.
+ There are no comments
Add yours