Ședință Festivă a Colegiului Prefectural, astăzi, la sala Mihail Kogălniceanu. Ocazionată de un moment deosebit cum s-a vrut prezentarea proiectului NEVERMORE- New Enabling Visions and tools for End-useRsand stakeholders thanks to a common Modeling fRamework towards a climatE neutral and resilient society– pentru o comunitate adaptabilă la schimbările climatice, un proiect aflat în implementare în cadrul Instituției Prefectului. ”Astăzi o să avem un alt fel de Colegiu Prefectural, unul festiv” – spunea prefectul Alexandru Dan Munteanu, în deschiderea simpozionului.

Despre proiectul NEVERMORE, Daniela Petroschi, consilier superior în cadrul Prefecturii  spunea că „obiectivul său principal este de a contribui la o mai bună înțelegere de către factorii locali de decizie, a interacțiunilor dintre politicile de atenuare și reziliență la schimbările climatice, de a contribui la furnizarea de politici, tehnică și recomandări solide, în sprijinul consolidării unei comunități adaptabile în fața riscurilor schimbărilor climatice.” Proiectul se bucură de o finanțare de 6.687.425 de euro pe un interval de timp iunie 2022- mai 2026.

„Apreciez tema aleasă de Colegiul Prefectural de astăzi, schimbările climatice, este una ofertantă si destul de intrigantă. E un subiect pe care îl trăim zilnic, îl respirăm, îl simțim pe propria piele. Noi, cei care suntem trecuți de 40 de ani, ne amintim că înainte nu existau zile de Crăciun în care să stăm la terasă, în tricou, așa cum se întâmplă în ultimii ani, nu concepeam sărbătoare de iarnă fără zăpadă. Lupta împotriva schimbărilor climatice este un subiect ce intrigă cât mai multe lume, chiar și pe cei care înainte nu erau interesați deloc. În acest sens, pot să vă spun că înainte de pandemie am participat la un mare seminar organizat de China, prezidat chiar de președintele Xi Jinping, exact pe această problemă, a schimbărilor climatice, China fiind una dintre țările care nu au ratificat Protocolul de la Kyoto din 1997, alături de SUA, ambele alegând calea industrializării și a dezvoltării accelerate în detrimentul protecției mediului. Iar rezultatele acțiunii sau inacțiunii lor se fac simțite astăzi. Faptul că a venit pandemia, iar după pandemie, imediat războiul nu trebuie să elimine de pe agenda publică acest interes comun și nici să ne împiedice să avem grijă în continuare de planeta noastră,  pentru că noi am preluat-o de la înaintași și trebuie să o lăsăm intactă copiilor noștri“- a transmis Dumitru Mergeani, administratorul public al județului.

”După cum am zis și la început, ne-am propus să ne îndreptăm atenția și spre o altă sferă de oameni, oameni care necondiționat și-au canalizat toată munca și atenția pentru a arăta unei lumi întregi bogățiile naturale ale Dobrogei și ale Deltei Dunării. Așadar, astăzi avem alături de noi trei persoane care au contribuit prin munca lor la promovarea și valorificarea a tot ce are mai frumos Delta Dunării și Dobrogea. Oamenii, locurile, plantele, păsările și animale au constituit o sferă majoră de interes pentru cei a căror muncă și profesionalism am hotărât să le premiem. Sigur că mai avem persoane care promovează și valorifica frumos și profesionist tot ce reprezintă Delta și Dobrogea, și îmi doresc ca în viitor să organizăm cât mai multe astfel de întâlniri, pentru  a le arătăm toată aprecierea noastră”- a precizat prefectul Alexandru Dan Munteanu.

Cu aceste cuvinte prefectul a deschis „sesiunea” de premiere a trei iubitori ai naturii care au promovat, cu pixul și fotografia, frumusețile Deltei în mod deosebit: Eugen Petrescu, Mihai Baciu și Mircea Bezergheanu.

Eugen Petrescu  „pentru contribuția la cunoașterea, cercetarea și conservarea păsărilor și a mediului înconjurător din Delta Dunării”…
…Mircea Bezergheanu „pentru activitatea de promovare a valorilor naturale, umane și culturale ale Dobrogei”…

…și Mihai Baciu  „pentru promovarea tezaurului natural Delta Dunării”                      …plus INCDDD  „pentru onoare și excelență în cercetare”Biroul de presă al Prefecturii

P.S. Limbajul tehnic de care au abuzat în dezbateri specaliști de la INCDDD, mai ales cei de la Protecția Mediului, dar și consecințele încălzirii globale, schimbările climatice și implicațiile lor majore, topirea ghețarilor sau creșterea nivelului oceanelor, i-au copleșit pe unii membri ai Colegiului Prefectural, care nu și-au dezlipit ochii din telefon. Drept dovadă, imaginile de mai jos:

Interes imens pentru încălzirea globală a planetei printre membrii Colegiului Prefectural col. Ion Bordei (Jandarmi), cms.șef Marian Sechila (Poliția de frontieră) și director Marian Tudor (INCDDD) care au ținut morțiș să transmită live în unitățile lor.

Dar interes cu sufletul la gură pentru schimbările climatice l-a arătat, de departe, șefa ANAF, Mihaela Costache. Aproape 2 ore, cât a ținut simpozionul, doamna a butonat; atât de stringente și grele sunt problemele la Fisc.

(N.A.)

+ There are no comments

Add yours