•Integrarea în spațiul Schengen este obiectivul nostru național, așa cum a subliniat astăzi premierul liberal Nicolae Ciucă. Continuăm să facem eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România. Suntem hotărâți să mergem până la capăt. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Vom cere să se formuleze prin vot, fără întârziere, o decizie pentru România. La acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia. Germania ne susține ferm, Franța a reconfirmat recent susținerea.
•Referitor la Austria, România a avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte: președintele României cu cancelarul austriac, miniștrii de interne și experții tehnici. Datele instituțiilor europene confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment.
•Problema migrației ilegale este foarte sensibilă în unele state, dar blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria, dimpotrivă. Fiind în Schengen, România va avea toate instrumentele Schengen pentru a ajuta la controlul fenomenului migrației ilegale. Am dovedit că putem contribui la securitatea europeană de-a lungul anilor, dar mai ales în contextul războiului din Ucraina.
•Așadar, România va cere un vot pe aderarea la Schengen la consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Rămânem ferm implicați si angajați în negocieri. Negociem până în ultimul moment. Austria este complet izolată la nivel european în privința opoziției la extinderea spațiului de liberă circulație. Vom continua toate demersurile pe care le putem face.
•Legat de o posibilă schimbare a agendei JAI decisă azi în COREPER: În cazul în care Austria ar vrea să scoată de pe ordinea de zi de astăzi la COREPER (Comitetul reprezentanţilor permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană) aderarea României la Schengen, trebuie subliniat că nu poate face acest lucru, fiind nevoie de unanimitate pe aceste decizii.
•Am explicat și vom continua să explicăm tuturor de ce decizia corectă e acceptarea României în Spațiul Schengen – acum și nu altădată. Ar fi o nedreptate să existe un vot negativ. Și politicienii austrieci știu deja asta.
•România s-a dovedit un partener european excelent, un jucător european serios și loial. Acest lucru a fost recunoscut de Comisia Europeană și e corect ca el să fie recunoscut și de către fiecare stat membru al UE.
•Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunțat, încă din cadrul primelor reuniuni, că una din prioritățile sale este extinderea spațiului Schengen.
•Așa cum au spus și președintele Iohannis, și premierul Ciucă, problemele de migrație, invocate de Austria, nu pot fi imputate țării noastre. Fluxul migratoriu nici nu este generat de România și nici nu trece prin România. România nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație. România îndeplinește toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost certificat și de experții europeni (inclusiv din Austria) care au venit în inspecție și, mai ales, de inspecția foarte riguroasă și detaliată pe care au făcut-o experții olandezi.
•De altfel, chiar și presa austriacă austriacă îl contrazice pe cancelarul federal. Potrivit unui material amplu, publicat de prestigiosul ziar Die Presse, ruta migranților care intră în Europa dinspre Turcia începe în Grecia. Die Presse citează ultimul raport Frontex, potrivit căruia nu există o rută prin Balcanii de Est (Bulgaria și România), ci una prin vestul acestor două state.
•Important de subliniat în context: Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune pentru gestionarea sosirii migranților ilegali pe ruta Balcanilor Occidentali. Planul conține măsuri care pot fi aplicate imediat pentru consolidarea frontierelor de-a lungul rutelor migratorii, stabilirea de proceduri rapide de azil şi de capacități pentru primirea migranților.
•Planul prezentat de Comisia Europeană demonstrează clar că România nu reprezintă o cauză a problemelor cu migrația din Europa și nu are legătură cu problema rutei Balcanilor de Vest a fluxului de refugiați. Planul are rolul de a veni în ajutorul acelor state membre, precum Austria, care se confruntă în această perioadă cu un număr crescut de refugiați la granițe pe această rută.
•Subliniem faptul că în urma eforturilor diplomatice constante și consistente făcute atât de președintele Klaus Iohannis, cât și de premierul Nicolae Ciucă și de miniștrii PNL, Olanda și Suedia au anunțat că susțin aderarea României la Spaţiul Schengen. Guvernul Suediei a obținut sprijinul Parlamentului și a primit mandat pozitiv pentru a vota aderarea României. De asemenea, Guvernul olandez și-a exprimat poziția în favoarea intrarii țării noastre în spațiul de liberă circulație, dar nu și pentru Bulgaria.
•Important de subliniat, de asemenea, în contextul pașilor concreți către aderarea la spațiul de liberă circulație: și ridicarea MCV, și avizul Comisiei de la Veneția, care a confirmat faptul că în adoptarea Legilor Justiției s-a ținut cont de avizele anterioare ale Comisiei.
Michael Gudu, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours