Primăria a dat HCL de preluare în 2014, dar cinematograful era vândut din 2013

Dacă “Tineretului” era preluat de primărie, acolo urma să-și aibă sediul Ansamblul Artistic Baladele Deltei. Pentru că l-a luat un privat, acesta face acolo ce vrea. Vrea Cazinou și, mai mult ca sigur, va face acolo Cazinou indiferent de problemele de moment. Lăcaș de cultură sau de divertisment, fostul cinema Tineretului iese în sfârșit din starea deplorabilă de spațiu abandonat, lăsat în paragină ani de-a rândul de stăpânul RADEF; în plin centrul municipiului. Acum că jocurile sunt făcute, rămâne în urmă o mare nebuloasă: cum naiba au reușit niște privați și ditamai primăria, cu atâtea posibilități, nu. Nici cu cinematograful, deja adjudecat, nici cu Grădina de vară, încă focar de infecție și loc pentru boschetari, pe strada Isaccei.

Cumpărători de bună credință, în toate fazele de vânzare-cumpărare

Cinema Tineretului a trecut prin vânzări succesive și asta, culmea, în timp ce primăria municipiului se chinuia să-l smulgă de la RADEF invocând morman de legi și tot făcându-și iluzii. Degeaba.La început, cinema Tineretului a fost dat prin contract de dare în plată unei persoane din București. Din 2009, a fost preluat în chirie de doi tulceni. Aurelian Chiriac: “ Eu și Florin Manolache l-am preluat în chirie de la RADEF, după o licitație. Apoi am intrat în posesia lui pe contract de creanță. L-am dobândit de la RADEF în luna martie 2013, clădire și teren aferent, cu acte în regulă, cu cadastru, cu intabulare, altfel nici nu puteam vinde mai departe”- spune Chiriac. Următoarea vânzare și ultima. “În luna februarie 2018, clădirea cinematografului, cu terenul aferent, l-am vândut lui Dan Marcu”-  mai declară Aurelian Chiriac. Nu reușise să materializeze un proiect acolo, între timp Florin  Manolache decedase și s-a hotărât să vândă, de comun acord cu familia acestuia. În timp ce primăria transpira în corespondențe cu RADEF, RADEF-ul permanent se făcea că plouă, mascând de fapt adevăratele intenții… De a câștiga bani de pe urma imobilelor și nu de a le da de pomană primăriilor.

În fața faptului împlinit

Primarul Constantin Hogea a răbufnit public în 2014. După ce în 18 iunie 2014, Consiliul local a adoptat Hotărârea 103 privind preluarea de la RADEF în domeniul public și în administrare a cinematografului Tineretului, proiect inițiat de primar, cu toate avizele de la comisiile de specialitate. Ulterior, Hogea declara indignat în ziarul Delta, în noiembrie 2014, că “în ambele cazuri (cinematograf+grădină) vom merge mai departe cu plângerile penale pentru abuz în serviciu, respectiv, nerespectarea cadrului legal semnat și care trebuie dus mai departe”. Primarul Constantin Hogea, în fine, aflase și el că cinematograful fusese vândut către doi privați tulceni. Nu știa bărbatul ce știa tot satul! În secolul vitezei, al vitezei de circulație a informației pe internet, primarul,municipalitatea, nu știau că cinematograful fusese vândut din 2013 (oare?) pentru a nu se mai pune în situația ridicolă a adoptării unei hotărâri în 2014, care nu mai avea obiect. Sau au pus-o pe tapet, așa, ca să fie acolo ? Undeva se rupe, totuși, un fir din toată povestea…

Oficial, totul părea OK

A existat o celebră OUG 47/2011 care a fost valabilă între 25 mai 2011 și 24 aprilie 2013. Care spunea că nu mai pot fi încheiate protocoale între primari și RADEF de preluare a cinematografelor și grădinilor de vară .Prin care Ordonanță, Guvernul încerca să blocheze, prin exces de putere, aplicarea concretă a Legii 328/2006, modificată prin legea 303/2008, prin interzicerea încheierii protocoalelor de preluare efectivă în posesie a imobilelor respective, în scopul readucerii acestora în domeniul privat al statului, în vederea vânzării către entitățile private ce le dețin în calitate de chiriaș sau de locatar.  OUG 47 venea să motiveze stoparea protocoalelor de predare-primire prin faptul că majoritatea primarilor nu au întreprins măsurile legale și procedurale de preluare a cinematografelor și că acestea sunt în pericol să se degradeze și mai mult. Ar fi rămas 133 de imobile care să treacă în proprietatea privată a statului și în administrarea RADEF, acestea putând fi revendicate de chiriași care au investit în aceste imobile sau retrocedate. Ceea ce Chiriac și Manolache au și speculat situația, în martie 2013. În 25 aprilie 2013, Parlamentul a adoptat Legea 105/2013 pentru respingerea  OUG 47/2011. Pentru Tulcea și cinema Tineretului, nu a produs niciun efect, era prea târziu. Jocurile erau făcute.

În situația jenant de ridicolă apare și Teodorescu

Președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu, într-o conferință de presă, în iunie 2017: “Am vorbit recent cu domnul primar Constantin Hogea și i-am promis că voi face tot ce-mi stă în putere pentru a transfera Grădina de vară și cinematograful Tineretului în administrarea locală, mai exact la primăria municipiului (…)”. Super, nici Teo nu știa(???). Asta în condițiile în care fostul șef al SRI Tulcea, Cătălin Țibuleac, ocupă acum în civilie o poziție demnă de invidiat într-o asociație de management  a turismului deltaic, sub umbrela generoasă a Consiliului Județean. (Va urma).

Nicu ADĂMIȚĂ

 

+ There are no comments

Add yours