Comandamentul județean întrunit la Prefectură încearcă să limiteze limitele dezastrului care se conturează, din câte se pare, poate și va fi ținut sub control. Virusul pestei porcine africane a ieșit din Deltă și a atins, din păcate și Complexul de porci de la km 4, proprietatea Carniprod, furnizorul principal de carne pentru industria de mezeluri a societății. Virusul a fost confirmat pentru ca 10.000 de capete să fie ucise și incinerate. Din surse, mâine 29 iunie, urmează să ajungă de la Timișoara două incineratoare mobile care vor executa “sentința” Comandamentului județean. Au fost în ședință, au analizat și au luat decizia șefii structurilor județene cu atribuții în domeniu, un secretar de stat din Ministerul Agriculturii, vicepreședintele ANSVSA. Se menține măsura filtrelor de dezinfecție la toate ieșirile din municipiu, în speranța că virusul gripei porcine africane nu va ajunge și la alte ferme de la terasă.
Complexul de porci de la km 4 are un rulaj de 40-45 mii de capete pe an. Urmează analize asupra restului de efectiv din complex. Un test pozitiv ar fi, evident, lovitură foarte grea pentru Carniprod, în niciun caz faliment. S-ar pune problema profitului , având în vedere că importul de carne de porc era o practică curentă la societatea domnului Ciuleac. Vorbind de marii crescători de porci, Doamne ferește, să nu ajungă virusul la Complexul de porci de la Satu Nou, la câteva zeci de km distanță. Directorul Petre Andrei nu are posibilitățile omologului Nicolae Ciuleac.
În Deltă, un fermier a pierdut 100 de porci
Cu ferma în apropierea comunelor Pardina și Ceatalchoi, unde au fost și localizate primele focare. Alături, ferma lui V.N. S-a descoperit virusul la un animal, i-au fost împușcați și aruncați la groapă toți porcii, 95. Fără discuții.
Virusul nu se transmite la om, omul nu capătă vreo boală. Problema este la animal. Depistat cu acest virus de pestă porcină africană trebuie incinerat. Nu există tratament, vaccinuri.
N.A.
+ There are no comments
Add yours