Principalele priorități ale sesiunii parlamentare care începe sunt reforme asumate de România prin PNRR. Aici ne referim, în special, la reforma pensiilor speciale, legile Educației.

  • Reforma pensiilor speciale va necesita o atenție crescută, având în vedere deciziile Curții Constituționale. Din păcate, proiectul de lege al pensiilor, elaborat de Ministerul Muncii, a fost transmis către Parlament târziu, în ultimele zile ale lunii decembrie.
  • Vorbim despre un singur proiect de lege: al pensiilor; nicidecum un proiect doar pentru pensiile speciale, ci tot sistemul de pensii este cuprins aici.
  • Este important ca proiectul de lege să fie discutat și votat rapid în parlament, pentru că această reformă este asumată prin PNRR, iar depășirea termenelor de aprobare ar duce la pierderea unor finanțări europene. Interesul nostru este să avem o reformă cât mai completă și mai bună, iar dezbaterea proiectului va fi o ocazie pentru eventuale îmbunătățiri.
  • Trebuie să luăm în calcul și punctele de vedere ale experților și ale asociațiilor profesionale, având în vedere că reacțiile acestora la proiectul propus de Minister au semnalat o serie de vulnerabilități.
  • Denumirea de pensii “speciale” este o exprimare superficială în cazul pensiilor militare, iar o generalizare care nu este corectă și creează confuzii. În aceste situații specifice, vorbim despre pensii ocupaționale sau de serviciu. Este important de menționat că inclusiv ministrul Muncii a precizat anterior că pensiile militare nu sunt pensii speciale, precizând că acest lucru a fost înțeles și de reprezentanții Comisiei Europene.
  • În privința pensiilor militare și a celor de serviciu, nu vorbim despre privilegii, ci despre drepturi firești care derivă din condițiile de muncă din aceste sisteme, obligațiile pe care oamenii le au față de țară în urma jurământului depus și constrângerile care vin la pachet cu profesia. Pensiile militare de stat nu se referă numai la militarii din MApN, ci la toți militarii (armată, MAI – jandarmi, pompieri etc. – STS, SRI, SIE, SPP), la polițiști și la gardienii de penitenciare. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de alte categorii de salariați.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours