Ce mai freamăt/ ce mai vuiet pe internet cu noile inundații la Tulcea din seara/noaptea de luni spre marți, după ce lucrarea de preluare a apelor pluviale este aproape gata dar nefuncțională. Lucrare care, după niște internauți, unul chiar membru important al administrației locale, ar fi un eșec. Treaba nu stă chiar așa, drept care astăzi la prânz primarul municipiului, Ștefan Ilie, a ținut o conferință de presă pe tema lucrărilor în execuție și, implicit, a “inundațiilor” din centru.
Cum stă treaba, explicată de primar
La momentul actual, suntem aproape de finalizarea proiectului Preluare ape pluviale-torențiale, în procent de peste 90%. Ceea ce era sesizat că apa menajeră intră direct în Dunăre, nu se mai întâmplă. Toată apa menajeră din Tulcea se duce direct în stațiile de epurare iar în Dunăre se duc doar apele pluviale rezultate din urma ploilor torențiale. Aseară a plouat între orele 19,oo și 24,oo, numai în SP 3 s-au adunat peste 12.000 de mc de apă în 3 ore. Ceea ce am văzut ieri nu este rezultatul proiectului de preluare ape pluviale, ci este din cauza sistemului de canalizare care s-a blocat la un moment dat. A venit un debit foarte mare de apă care nu a mai putut fi preluat prin stația de epurare. Trei cămine de ape menajere din centru au dat pe dinafară. Au refulat când SP-urile (stații de pompare) nu au mai putut face față (pe Grigore Antipa, în față la hotel Delta și la intersecția Unirii/Isaccei). Pe str. Unirii, unde s-au creat deja niște rigole, era asfalt uscat. Din refulări și cu băltoacele din ploaie s-a creat impresia de inundație și lucrări proaste, ceea ce este un fals. Astfel de lucrări la Tulcea nu s-au mai făcut ori s-au făcut la primele sisteme de canalizare, la primele blocuri construite. Nu au mai existat până acum modernizări, ci doar cârpeli și, desigur că un om care a fost învățat cu un anumit confort, e greu să înțeleagă un șantier care face praf și noroi sau durata unui șantier când, de fapt, el își dorește în apropierea casei lui să fie asfalt. Primarul a spus astea, cu gura lui.
Va fi un an al infrastructurii supraterane sau nu va fi deloc
Ștefan Ilie spunea în conferința de presă că a semnat un Ordin pentru un proiect de peste 8,2 milioane de euro pentru reabilitarea unor străzi foarte importante din municipiu. Str. Păcii, în totalitate (de la sens giratoriu hotel Delta, la varianta Viticulturii). Este strada cu care se vor începe asfaltările decum se îmbunătățește vremea. O stradă- spunea primarul- fără păienzenișul de cabluri, cu modernizare de trotuare, fără stâlpi de electricitate, excluzând pe cei de iluminat, cu cabluri subterane, străzi secundare cu asfalt. Piatra cubică va fi folosită la sensurile giratorii de la hotel Delta și hotel Egreta, de asemenea, aceasta va fi pusă și la dispoziția dezvoltatorilor care vor veni cu idei și propuneri de turism, caz concret o colaborare cu oamenii de afaceri în modernizarea zonei Tulco, pe extinderea falezei, tipuri de restaurante tradiționale, alte activități. Aici ar putea fi adusă memoria urbană a pietrei, într-o zonă de promenade și nu în ultimul rând, fiecare PUZ elaborat pentru parcuri să aibă inclusă și folosirea pietrei cubice. Lucrări de asfaltare în curs și altele pentru care se va emite Ordin de execuție din luna mai pe străzile Forestierului, Corneliu Gavrilov, Dumitru Ivanov, Alexandru cel Bun, IL Caragiale. Se pregătește documentație de începere lucrări de reabilitare străzi pe Victoriei, Bucovinei, Delfinului, Buna Vestire, Dobrogeanu Gherea, M Kogălniceanu, Libertății, Antenei, Eroilor, Erou Andrei Gheorghe, Trandafirilor, Traian, Oițelor, Mircea Vodă, Podgoriilor, Rezervorului, Cicoarei, Pelinului, Alunișului, Războieni, CA Rosetti. Valoare totală, peste 9 milioane de euro. În curs de eliberare autorizație de construire sunt alte două lucrări prinse în programul Anghel Saligny. O groază de lucrări pentru care, culmea, sunt bani!
Cu reabilitarea str. Mahmudiei, primăria a luat țeapă
Povestea e mai lungă dar în esență… este o mare țeapă. Asocierea de firme băcăuană care a câștigat anul trecut licitația pentru asfaltarea străzilor Eternității, Mahmudiei, Babadag și Isaccei, construirea depourilor pentru autobuze și a stațiilor de capăt de linie, s-a dovedit cel puțin neserioasă. Părea să pornească o colaborare bună, însă, relativ repede, constructorul a început să-și dea în petec, nepunând documente la cererea primăriei, ba inventând lucrări unde nu era cazul, ba umflând costurile, la un moment dat aducând valoarea lucrării pentru str. Mahmudiei la 40 milioane lei (față de 11 milioane prevăzuți), aproape cât valoarea întregului proiect (de 50 milioane lei). Crezând că are de-a face cu proști la Tulcea, în final constructorul a bătut în retragere și contractul a fost reziliat din luna martie a.c.. Bașca, s-a pricopsit și cu un act constatator pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, drept pentru care nu va mai fi primit la vreo altă licitație. “Am reactualizat devizul general al investiției și săptămâna aceasta vom publica din nou. Vom împărți în 3: componenta stații depou, componenta drumuri și componenta stații de capăt de linie, astfel încât, în caz de unele probleme, măcar una să se realizeze. A venit și cineva de la ADR Sud-Est care ne-a asigurat că proiectul va fi fazat. Prin urmare, nu vom pierde finanțarea europeană la sfârșitul anului și ne pregătim pentru alte licitații. Pentru cetățean înseamnă că asfaltarea pe care o vedea în primăvară, o va vedea în toamnă”- spunea Ștefan Ilie.
“Oamenii din Tulcea nu au fost învățați cu astfel de lucrări, mare parte dintre ei nu au avut ocazia să vadă prin țară astfel de șantiere unde cei de acolo au dorit să-și facă lucruri trainice. Mi-ar fi fost lesne să fac niște asfaltări de mântuială, dar nu. Indiferent de criticile care mi se vor aduce, de scăderea popularității mele și lipsa oricăror șanse de a mai prinde un mandat la primărie, eu știu că așa se fac lucrările, cu respectarea tuturor elementelor de infrastructură. Dacă la finalul mandatului știu că am lăsat măcar câteva străzi bune pentru următorii 20-30 de ani, voi fi mulțumit!”- spunea primarul Ștefan Ilie în conferința de presă.
N.A.
+ There are no comments
Add yours