Guvernul nu intenționează să reducă nici salariile angajaților din sistemul bugetar, nici locurile de muncă ale angajaților la stat. O astfel de discuție nu a avut loc nici în PNL, nici la nivelul Coaliției.
- Prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost foarte clar în această chestiune. Reducerea cheltuielilor bugetare nu se va face pe seama salariilor și a investițiilor (din PNRR sau fonduri naționale).
- Prin această poziție, de menținere a veniturilor și de stimulare a investițiilor, Guvernul arată că nu dorește să afecteze creșterea economică din acest an.
- Există, într-adevăr, o problemă legată de deficitul bugetar din primele trei luni ale acestui an. Această problemă este una gestionabilă și poate fi rezolvată prin tăierea unor cheltuieli nenecesare.
- Guvernul intervine acum ca să nu trebuiască să intervină pe final de an, când țintele de deficit vor fi mai greu de atins. Este, așadar, o măsură preventivă, prin care România încearcă să așeze finanțele publice pe coordonate sustenabile.
- Prim-ministrul Nicolae Ciucă le-a cerut ministerelor măsuri de reducere a cheltuielilor în valoare de 6%. Reducerea deficitului bugetar se va face din contul tăierilor unor cheltuieli neesențiale, care privesc achizițiile curente.
- Totodată, PNL consideră că măsurile de reducere a unor cheltuieli bugetare trebuie dublate de cele privind stimularea creșterii economice. Dacă vom avea o creștere economică mai mare, vom reuși o colectare mai mare la buget. Soluția pentru depășirea deficitului bugetar este, așadar, o creștere economică mai mare, nu austeritatea.
- Ministerul de Finanțe ar trebui să vină cu soluții privind reducerea deficitului bugetar, deoarece este ministerul care are tabloul general al finanțelor publice din România și știe cel mai bine zonele care pot fi ajustate. Nu putem miza doar pe reducerile bugetare punctuale cu care vor veni ministerele, este necesar ca Ministerul de Finanțe să propună măsuri pentru reducerea structurală a deficitului.
Michael Gudu, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours