• Premierul Nicolae Ciucă a depus toate eforturile pentru ca fermierii români să nu fie afectați în criza cerealelor din Ucraina. În astfel de situații e nevoie de abordări ferme, nu de bâlbâieli și zgomot fără strategie.
  • Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern pentru a operaționaliza ajutorul în valoare de peste 20 de milioane de euro de care vor beneficia producătorii agricoli care au cultivat grâu si dețin stocuri. Jumătate din această sumă provine din fonduri europene, iar jumătate din bugetul național. În termen de 15 zile după publicarea în Monitorul Oficial, fermierii pot depune actele la APIA și să beneficieze de ajutor.
  • Concret, pe lângă cele 10 milioane de euro alocate inițial de Comisia Europeană, Guvernul a mai alocat alte 10 milioane de euro din bugetul național. Acestor ajutoare li se va adăuga și suma care îi va reveni României din pachetul suplimentar, anunțat de Comisia Europeană.
  • Se confirmă faptul că poziția Guvernului și a PNL a fost una corectă. Banii europeni se obțin prin abordări europene: demersul premierului Nicolae Ciucă la Bruxelles în favoarea fermierilor români a avut succes. Vocea României, împreună cu vocile altor state din regiune, este una puternică și poate determina schimbarea abordărilor UE în sensul dorit de țara noastră.
  • Al doilea pachet de sprijin este de aproximativ 100 milioane de euro pentru fermierii din țările afectate. Pachetul suplimentar e două ori mai mare decât pachetul inițial, iar acum e rolul Ministerului Agriculturii din România să facă toate eforturile ca suma ce ne revine să fie cât mai mare și să ajungă cât mai rapid la fermieri.
  • Totodată, Comisia Europeană a transmis că vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui. Executivul european a promis și o investigație asupra unor produse sensibile, însoțită de adoptarea unor proiecte de reglementări europene privitoare la reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor programată pentru 5 iunie.
  • Așteptăm ca ministrul Agriculturii să continue discuțiile și să avem ca rezultat final un sprijin cât mai mare pentru fermierii români. Petre Daea are vineri o nouă rundă de discuții cu omologul ucrainean, iar pe 25 aprilie va merge la Consiliul AgriFish și așteptăm soluții concrete în urma acestor discuții.
  • Abordările unilaterale ale statelor nu sunt o soluție. Comisia Europeană a confirmat ceea ce a spus și PNL încă de la început. În urma reuniunii de miercuri, vicepreședintele Comisiei Valdis Dombrovskis a anunțat că statele care au impus unilateral interzicerea importurilor de cereale ucrainene vor trebui să renunțe la această măsură pentru a primi un nou ajutor de la Comisia Europeană.
  • Așa cum a anunțat ministrul Agriculturii, România va permite în continuare tranzitul de cereale către state terțe.
  • Trebuie spus că și alte țări est-europene au renunțat la măsurile anunțate inițial; Polonia și Ungaria, de pildă, și-au nuanțat poziția și vor relua tranzitul cerealelor ucrainene.
  • Relația României cu Uniunea Europeană trebuie privită într-o manieră integrată. România trebuie să funcționeze mai inteligent și mai eficient în cadrul UE, iar aceasta este direcția pe care o propune și PNL, și președintele Klaus Iohannis.
  • În acest moment, de la PSD noi avem două poziții principial diferite. Pe de o parte, ministrul Agriculturii a militat ca România să nu meargă pe drumul altor state europene care au anunțat suspendarea unilaterală a importurilor de cereale, iar acum riscă să intre în procedura de infringement. Pe de altă parte, am avut o solicitare a PSD pentru suspendarea importului de cereale. Așteptăm să vedem care va fi poziția finală a colegilor noștri și o vom discuta ulterior în ședința Coaliției.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours