Memorandumul aprobat de Guvern este încă o garanție că lucrurile angajate de partidele de guvernare pentru creșterea veniturilor din Educație vor fi puse în aplicare. Astfel, Memorandumul este asumat printr-un angajament politic semnat atât de actualul prim-ministru Nicolae Ciucă, cât și de viitorul prim-ministru Marcel Ciolacu.

  • În cadrul Memorandumului este asumat explicit faptul că în noua lege a salarizării salariul profesorului debutant / asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie. Guvernul răspunde în acest fel temerilor privind respectarea acestui angajament asumat în urma negocierilor cu sindicatele din Educație.
  • Totodată, Memorandumul asumă o serie de măsuri pentru a sprijini personalul didactic din învățământ, cum ar fi: alocarea unei prime de instalare egală cu 5 salarii minime brute pe țară pentru cadrele didactice care ocupă un post în zone defavorizate; acordarea a două salarii de bază pentru profesorii care se pensionează, în semn de recunoștință pentru munca depusă etc.
  • Acest Memorandum vine după ce Guvernul a aprobat deja prin Ordonanță de Urgență creșterea salariilor din Educație.
  • De aceste majorări vor beneficia 270.000 de angajați din categoria personalului didactic și didactic auxiliar care vor primi 1000 de lei brut în plus la salariu și 65.000 de angajați din categoria personalului nedidactic care primesc 400 de lei brut.
  • De menționat că debutanții primesc cea mai mare creștere salarială, de aproape 25%, iar restul profesorilor peste 18%. Vorbim, deci, despre o creștere care este mai mare decât rata inflației și care încearcă să aducă veniturile angajaților din Educație mai aproape de veniturile pe care le merită.
  • Toate aceste decizii și poziții publice angajate de liderii PNL și PSD sunt dovezi ale determinării autorităților de a aduce salariile din Educație la un nivel mai înalt, care să corespundă cu statutul acestei profesii.
  • În momentul de față, cheia pentru depășirea situației din Educație nu se mai află la Guvern, ci la sindicatele din Educație și la toți membrii acestora.
  • De aceea, facem apel către fiecare angajat în parte să pună pe cântar atitudinea și seriozitatea Guvernului, manifestată prin deschiderea maximă la dialog în toate aceste zile, și să renunțe la grevă.
  • Prelungirea grevei a condus deja la perturbarea și decalarea examenelor naționale. Autoritățile au făcut totul pentru ca înscrierile la examene să se poată realiza în această perioadă, dar organizarea propriu-zisă a examenelor ține acum de profesori, pe care îi rugăm să dea dovadă de responsabilitate. Deja astăzi, Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat că a prelungit prin ordin de ministru perioada pentru încheierea situației școlare la clasele a 8-a și a 12-a, precum și înscrierile pentru BAC și evaluarea națională până la 13 iunie. De asemenea, a mai spus că probele de competențe la examenul de bacalaureat vor fi susținute în perioada 14-23 iunie, far pentru probele scrise la bacalaureat și evaluarea națională nu se impune acum modificarea calendarului.
  • Privind mediile încheiate cu două note: Pentru a veni în sprijinul elevilor, ministerul Educației a decis că mediile se pot încheia și cu două note/calificative. Modificările au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la grevă este diferit, de la o unitate de învățământ la alta. Mediile se vor încheia de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și NU implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.
  • Referitor la greva personalului medical sau greva polițiștilor: Reprezentanții sindicatelor din Sănătate au avut dialog cu Ministerul Sănătății în tot acest timp. Chiar ministrul Alexandru Rafila a precizat deja că revendicările sindicaliștilor au fost acceptate și urmează să fie implementate: angajările în Sănătate, contractul colectiv de muncă, voucherele de vacanță, aducerea salariilor celor care sunt în anexa 2, din Legea 153 a salarizării personalului auxiliar, pentru sistemul de sănătate la maximum și corelarea unor sporuri. Azi a fost adoptată o ordonanță de urgență pentru acordarea tuturor drepturilor din actuala lege a salarizării pentru angajații din sănătate și din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours