În perioada 22-24 iunie, în Piața Mircea cel Bătrân (Piața Civică) din municipiul Tulcea, se va desfășura Festivalul – Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Şerbănescu”, ediţia a XI – a, în organizarea Primăriei municipiului Tulcea și a Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

Manifestarea se doreşte a fi un omagiu adus interpretei de folclor dobrogean, Natalia Şerbănescu, cea care s-a născut pe plaiurile tulcene. Prin întreaga activitate şi prin întregul ei repertoriu răzbate o dragoste adâncă pentru ţinutul cuprins între Dunăre şi Mare, ţinut pe care l-a cântat cu dragoste, dor şi dăruire.

Scopul acestei manifestări este acela de a descoperi şi promova talente interpretative pentru punerea în scenă a cântecelor populare autentice și introducerea lor în circuitul valorilor spirituale româneşti, al prezentării autentice a frumuseţii costumului popular din diferite zone etnografice ale ţării, prcum și al rememorării şi transmiterii către generaţiile viitoare a valorilor etnografice româneşti.

Concursul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali și instrumentiști, cu vârste cuprinse între 9 – 40 ani:
– secţiunea I – cu vârste cuprinse între 9 – 16 ani, secțiune la care, la această ediție, s-au înscris 15 concurenți din zonele etnofolclorice ale țării.
– secţiunea II – cu vârste cuprinse între 16 – 40 ani, secțiune la care, la această ediție, s-au înscris 17 concurenți din zonele etnofolclorice ale țării.
– categoria soliști instrumentiști – 2 concurenți.

Concursul se va desfăşura după cum urmează:
-23 iunie , orele 19:00 – zi de concurs,
-24 iunie, orele 19:00 – festivitatea de premiere şi gala concursului.

Juriul festivalului este alcătuit din personalităţi proeminente din lumea folclorului şi a muzicii populare româneşti.

Natalia Șerbănescu s-a născut în anul 1931, în satul Plopu, comuna Murighiol, județul Tulcea, fiind prima interpretă care a adus cântecul și costumul dobrogean pe scenă devenind și cea mai cunoscută interpretă de folclor dobrogean. Pasiunea pentru muzică a moștenit-o de la tatăl său, care a fost solist de operă. A urmat cursurile Liceului de Muzică din București și a avut norocul să-i cunoască pe Sabin Drăgoi, Constantin Zamfir, Elisabeta Moldoveanu, buni cunoscători ai tradițiilor poporului român. A fost colegă cu Benone Sinulescu, Ileana Constantinescu și Victoria Darvai. Deși i se prezicea o carieră frumoasă de canto, Natalia Șerbănescu a ales muzica populară, de care s-a simțit legată spiritual. Alegerea s-a dovedit foarte inspirată, pentru că în scurt timp a devenit o apreciată interpretă a muzicii dobrogene. În 1967, a fost angajată prin concurs la radio, la redacția de muzică populară. Ani de-a rândul a umblat prin satele dobrogene, în căutarea de surse de inspirație , apoi a dăruit românilor folclor reprezentativ de pe meleaguri dobrogene, devenind una dintre cele mai bune voci ale Dobrogei, alături de Ștefania Stere și Marica Pitu, având un repertoriu valoros ce cuprinde toate trăirile sufletești ale omului dintre Dunăre și mare. A activat ca solistă vocală în Ansamblul „Brâulețul” din Constanța dirijat de Gheorghe Parnica, Orchestra „Delta Dunării” din Tulcea și a colaborat cu alte multe ansambluri din țară.
S-a stins din viață la 21 martie 2007 și în semn de prețuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumului folclorului dobrogean, municipiul Tulcea organizează, an de an, Festivalul de folclor „Natalia Șerbănescu” (Sursa: folclor-romanesc.ro).

+ There are no comments

Add yours