Astăzi s-a finalizat la Tulcea, printr-o conferință de presă, cea de-a șasea întâlnire a grupului de lucru SUA – România – Ucraina – Comisia Europeană – Republica Moldova, pe problematica asigurării fluxurilor necesare transportului de cereale spre și dinspre Ucraina. Reuniune în care s-au abordat probleme legate de tranzitul și eficientizarea fluxului de cereale dintre România și Ucraina prin portul Constanța, efort pe care atât România cât și statele membre ale grupului l-au urmat în sprijinul Ucrainei. Au fost prezenți la reuniune și la conferința de presă, ministrul Transporturilor- Sorin Grindeanu, președintele Consiliului Județean Tulcea- Horia Teodorescu, oficiali ai guvernelor din SUA, Ucraina, Rep.Moldova și ai Comisiei Europene.
Horia Teodorescu, președinte CJ Tulcea: „Județul Tulcea, stimați invitați, joacă un rol important din punct de vedere strategic în acest moment delicat privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Noi, cei de aici, din Tulcea, am fost întotdeauna în prima linie, din prima zi a acestui conflict, prin tot ce am putut noi să facem: mă refer la ajutoare, la faptul că am sprijinit logistic atât cât am putut Ucraina. Vă reamintesc că istoric, noi și Ucraina am fost legați de relații de prietenie, suntem înfrățiți cu Ismail și Odessa. Îmi exprim încrederea că în această ședință vor fi desprinse cele mai importante idei, astfel încât suportul pe care îl acordăm Ucrainei să fie la cel mai înalt nivel“- a transmis președintele Horia Teodorescu.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Vrem să asigurăm navigabilitatea pe canalul Sulina, acum suntem în perioada programului de training pentru piloți și mulțumim Comisiei Europene pentru acest program care va asigura funcționare 24 h din 24, 7 zile/săptămână. Lucru care va duce la creșterea capacității de tranzit, să atingem ținta propusă, perfect realizabilă. În octombrie, România va tranzita 3 milioane de tone de cereale, care ne va arăta că ținta propusă cu toții de a ajunge la 4 milioane de tone este realizabilă. Cred că odată cu implementarea proiectelor, creșterea numărului de piloți, cu investiții în portul Constanța în echipamente, vor conduce la creșterea capacității de tranzit prin România”- a declarat ministrul în conferința de presă.
Legat de creșterea tranzitului de cereale ucrainene au răspuns întrebărilor ziariștilor și reprezentanții celorlalte state membre ale grupului de lucru și a Comisiei Europene.
N.A.
+ There are no comments
Add yours