Punctele Gastronomice Locale aspiră să devină custozi de patrimoniu local

 

În timpul conferinței naționale și a târgului Punctelor Gastronomice Locale (PGL) din România, derulate la Tulcea, în perioada 6 – 7 septembrie 2024, acestea au explorat ideea de a deveni custozi ai patrimoniului local, sprijinind astfel, în mod sustenabil, turismul de calitate și localitățile rurale cu potențial de turism cultural și experiențial.

În contextul Festivalului Ivan Patzaichin Rowmania (ediția 2024) și sub patronajul Comisiei Naționale UNESCO, au avut loc cea de a doua ediție a conferinței naționale a PGL, o dezbatere la nivel de conduceri ale unor instituții relevante (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Agenția Națională a Zonei Montane, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării)precum și târgul gastronomic în care 13 PGL-uri au îmbiat publicul tulcean și pe participanții la Festival nu doar cu produse delicioase, cu aromă autentică, ci și cu poveștile locului din care au venit și câte ceva din rețetele folosite la gătit. Desigur, participanții la târg au avut grijă să nu dezvăluie chiar tot: cei ce vor să afle secretele rețetelor, sunt invitați să îi viziteze la ei acasă, să se bucure de bucate tradiționale și să descopere specificul fiecărui loc.

De la lansarea ideii (în 2015) și finalizarea legislației până astăzi, au fost înființate peste 420 de PGL-uri, constituind astfel o rețea de entități care pot contribui semnificativ la valorificarea și promovarea patrimoniului cultural românesc. O parte dintre acestea au trecut printr-un util proces de formare profesională.

Dezbaterile au beneficiat de prezența unor factori de decizie, a unor experți din administrația centrală și locală în domeniile legislativ, sanitar, fiscal, de siguranță alimentară și de dezvoltare durabilă, precum și a unorspecialiști și cercetători naționali și internaționali în domeniul cultural și al drepturilor de proprietate (…) Este evident că actul culinar este formator și păstrător de tradiție, iar capacitatea PGL-urilor de a oferi o experiență ancorată în contemporaneitate, care adaptează cu creativitate și bună măsură rețetele vechi, poate aduce zonei nu doar bunăstare, ci și consolidarea identității locale. Patronajul oferit evenimentelor de către Comisia Națională a României pentru UNESCO reprezintă o oportunitate de a ridica la nivel național, la îndemâna tuturor celor peste 420 de PGL-uri, conversația privind rolul cultural al acestora și aspirația de a deveni „custode de patrimoniu local” pentru localitatea sau regiunea în care activează fiecare dintre ele (…)

La Târgul național al Punctelor Gastronomice Locale au participat următoarele Puncte Gastronomice Locale:

– de la Vama Buzăului din jud. Brașov: PGL Baila Maria, PGL Familia Buzea, PGL Delia Gal, PGL Nicoleta Burlac, PGL Iuliana Brănescu.

– din județul Tulcea: PGL La Hanul Gabrielei din Letea, PGL Grădina Zânelor din Jurilovca; PGL La Lucica din Mila23.

– de asemenea, au adus bunătăți pregătite după rețete locale: PGL Ferma De La Coadă din Traian (jud. Brăila); PGL Casa VLC din Bilbor (jud. Harghita), PGL La Grishadin Ghindărești (jud. Constanța), PGL Pescăresc Magic Danubedin Galați, PGL Cămara Chivuței din Sadu (jud. Sibiu).

Evenimentele au fost organizate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 (inițiatorul conceptului de Punct Gastronomic Local), împreună cu Asociația Gastro Local și Organizaţia de Management al Destinaţiei la nivelul municipiului Tulcea, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și al Complexului Național Muzeal Astra Sibiu, cu sprijinul Kaufland România, Aqua Carpatica, DeltaMar, Deltaica, și au avut loc sub egida festivalului Ivan Patzaichin, organizat de AIPM 23, împreună cu CJ Tulcea și Primăria Tulcea.

Echipa Asociației Ivan Patzaichin- Mila 23

 

 

+ There are no comments

Add yours