O nouă carte despre Panait Cerna a profesorului Mihai Marinache. Volumul e de biblioteci universitare!

 

O carte de 550 de pagini, accesibilă de toți, dar înțeleasă de mai puțini, a fost lansată recent la Biblioteca Județeană Panait Cerna, întâi pentru că este despre…Panait Cerna. Un volum care nu putea fi  scris de altcineva decât profesorul Mihai Marinache, un om care scrie despre Panait Cerna de 43 de ani. Și nu se oprește aici. O carte foarte bine primită de auditoriul prezent la lansare: scriitori, artiști plastici, cadre didactice, elevi, iubitori de carte dintre oamenii obișnuiți. Iar prilejul a fost unul cum nu se poate mai firesc: 143 de ani de la nașterea poetului Panait Cerna. Câteva zile mai târziu, evenimentul cultural s-a mutat la Casa memorială Panait Cerna, acasă, la comuna Cerna, cu proiectul “Lada de zestre dobrogeană”, de asemenea, cu momente extraordinare și aici.

Dr. Ligia Dima: „Cartea de față, îngrijită de profesorul publicist, cercetător și editor Mihai Marinache, se constituie într-un veritabil instrument de lucru, util exegezei actuale CERNA, care aduce în prim plan, direct de la sursă, o varietate de articole, materiale și studii consemnate, cele mai multe, în publicistica de specialitate într-un interval de 117 ani, adică de la primele însemnări, cronici/recenzii critice de ținută (…) apariția acestui volum, mai mult decât necesar în peisajul cultural tulcean, se dorește a fi și un semnal pentru alte două momente cu semnificație specială pentru iubitorii poeziei lui Cerna” (…).

 

Prof. Mihai Marinache, despre carte: „Volumul <Panait Cerna în viziunea criticii și a istoriei literare> este conceput pentru a fi un instrument de lucru destinat iubitorilor operei scriitorului născut în ținutul nord-dobrogean și, de ce nu, viitorilor cercetători care s-ar apleca un timp mai îndelungat asupra acestui subiect (…) am acordat atenție acelor personalități (universitari, cercetători, scriitori, editori, autori și conducători de publicații) care, în contextual epocii în care au trăit, de-a lungul celor aproape 12 decenii care au trecut de la ivirea în câmpul literar a lui Panait Cerna, s-au exprimat, cu limitările impuse de ideologiile de orice tip ale vremii, asupra creației lui Cerna prin lucrări speciale, teze de doctorat, articole și materiale de real interes, monografii, editări ale operei, îngrijiri ale edițiilor (…) pentru această Antologie critică am reținut numele a 45 de personalități din toate generațiile, cu 55 de materiale ilustrative pentru definirea, fie și incompletă, a unui posibil profil critic Cerna, la 117 ani de la apariția primelor însemnări/cronici/recenzii…(…) o sumară bibliografie și iconografie completează, sperăm, în mod util, cuprinsul lucrării noastre, carte care îmbogățește fondul patrimonial local al cercetătorilor de istorie literară și culturală”.

Despre noua carte a profesorului Mihai Marinache au vorbit, calificat și elogios și alți oameni de cultură tulceni iar mezzosoprana Lăcrămioara Crihană și elevi de la Liceul tulcean de Arte au prezentat momente artistice, de asemenea, de excepție.

                                                                   La Panait Cerna, acasă… la Cerna

Cu lansare de carte, dansuri megleno-române, cu chitariștii Amicii, cu eleve de la Grigore Moisil din grupul „Tulcea coase”, ateliere de transmitere a cusutului către tânăra generație, șezători, degustare de produse gastronomice locale ș.a. Toate astea, în organizarea ONG-ului Celisea, Asociației Cultural-Literare Panait Cerna, Biserica din Cerna, formația Altona.

Felicitări organizatorului principal al evenimentului despre Panait Cerna și noua carte dedicată poetului!

N.A.

+ There are no comments

Add yours