Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a organizat luni, 12 noiembrie, Conferința cu tema „Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării – Deschizător de drumuri pentru utilizarea Mecanismului ITI în România”. Unic în România, mecanismul financiar ITI Delta Dunării, înseamnă un buget dedicat teritoriului pe care îl acoperă de 1,1 miliarde de euro. SIDD DD a făcut operaţională ADI ITI odată cu aprobarea H.G. nr. 602/2016. ADI ITI Delta Dunării îşi capătă astfel identitatea în mecanismul de gestionare a celui mai mare proiect de investiţii al României.

 Horia Teodorescu, președinte CJ: „Cel puțin  90% din fondurile de pe ITI vor fi atrase și vor rămâne în județul Tulcea. Am încredere că este un obiectiv realizabil”

Unde suntem ? La rândul său, președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre a creionat o imagine a ceea de înseamnă implementarea SIDD DD în prezent în teritoriul ITI. „Practic la ora actuală vorbim de 1.583 de proiecte depuse pe ITI în valoare de aproximativ 857 de milioane de euro. Avem 553 de proiecte pentru care s-au semnat contracte în valoare de a aproximativ 193 de milioane de euro și vin din urmă 944 de proiecte aflate în evaluare în sumă de aproximativ 563 de milioane de euro. În completare avem o serie de proiecte majore pentru Tulcea și mă refer la modernizarea și extinderea SJU, la modernizarea Portului Tulcea, investițiile care vizează Aeroportul Tulcea sau proiectele pe biodiversitate din zona ARBDD. Per total vorbim de proiecte de investiții a căror valoare depășesc 700 de milioane de euro. Pentru Podul peste Dunăre, Portul Tulcea (proiect care include şi reabilitarea falezei din municipiu), Portul Sulina şi Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea sperăm ca depunerea cererilor de finanţare să se facă cel mai târziu în trimestrul I, anul viitor”, a precizat președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre.

N.A.

 

+ There are no comments

Add yours