COMUNICAT DE PRESĂ
Bugetul pentru 2019 duce la prăbuşirea economiei, blochează investiţiile administraţiilor locale şi pune în pericol siguranţa naţională, astfel încât o analiză a Preşedintelui României înainte de promulgare este necesară. Partidul Naţional Liberal a avertizat că bugetul aprobat de majoritatea PSD – ALDE este un buget fantezist care nu are nicio legatură cu realitatea economică şi nevoile reale de dezvoltare ale Romaniei.
Bugetul PSD – ALDE se bazează pe o creştere economică nerealistă de 5,5% în condiţiile în care anul trecut au prognozat o creştere de 6,1% şi au încheiat 2018 cu 4,1%, iar pentru 2019 Comisia Europeană estimează 3,8%. inflaţia, în 2018 au prognozat 3,7% şi la final de an a fost 4,6% iar pentru 2019 mizează pe o creştere a preţurilor doar de 2,8%.Astfel, bugetul PSD – ALDE este construit cu “bani falşi”, cu alocări bugetare din pix care nu pot fi realizate şi vor fi din nou sacrificate bugetele locale şi investiţiile. Firmele vor fi sugrumate prin acest buget şi prin alte reglementări fiscale absurde cum sunt cele prevăzute în OUG 114/2018. Angajaţii din mediul privat nu au nicio speranţă de îmbunătăţire a veniturilor şi a nivelului de viată.
Mai mult, tot prin OUG 114, autorităţile locale au fost obligate, prin încălcarea Constituţiei şi a legislaţiei în vigoare, să ducă impozitele şi taxele locale până la nivelul maxim, crescând, practic, fiscalitatea pentru fiecare cetăţean care îşi plăteşte taxele şi impozitele locale. Dragnea, în mod parşiv, creşte taxele cu mâna primarilor fără măcar să-i fi consultat în prealabil.
- Prin această lege a Bugetului de Stat pentru anul 2019, unităţile administrativ teritoriale, care sunt comunele, oraşele şi municipiile au fost foarte serios afectate de mai multe măsuri discriminatorii, care dezavantajează cetăţeanul în funcţie de UAT-ul în care locuieşte.
- Numărul de locuitori al fiecărei localităţi este înmulţit cu 1000 şi acesta este tot bugetul acelei urbe, în care intră atat veniturile proprii cât şi alocările de la stat.
- Practic, dacă o localitate de 3000 de locuitori are venituri proprii egale sau mai mari de 3.000.000 (3000 x 1000 Lei), atunci nu mai primeşte nimic.
- Discriminarea vine prima dată de la minimum pe care îl primeşte o localitate în funcţie de rangul ei.
- O comună, indiferent de numărul de locuitori ,nu poate avea un buget mai mic de 2.000.000 Lei, în timp ce un oraş nu poate avea mai puţin de 6.000.000 Lei, asta înseamnă, că deși Comuna Jijila are o populaţie mai mare ca oraşul Sulina, totuşi aceasta are un buget mai mic, ori nevoile cetăţenilor şi serviciile pe care statul trebuie să le garanteze sunt aceleaşi, indiferent de localitatea în care trăiesc.
- Comunele din judeţul Tulcea care au peste 2.000 de locuitori sunt foarte afectate de acest buget, deoarece nu asigură cheltuielile de funcţionare şi întreţinere pentru şcoli şi servicii publice, iar pentru cofinanţările la proiectele nerambursabile nu mai rămâne nimic.
- Creşte dependenţa faţă de Consiliul Judeţean, unde primarii vor fi nevoiţi să stea cu mana întinsă pentru a primi sume de echilibrare şi nu mai contează absolut deloc efortul colectării taxelor şi impozitelor locale, sau atragerea de investiţii în localităţi, ci modul în care reuşeşti să sensibilizezi conducerea judeţului.
- Acelaşi lucru se întâmplă şi la oraşe şi la muncipiul Tulcea. Bugetul de Stat le dezavantajează foarte mult. Ştim că oraşele Babadag şi Măcin au foarte multe proiecte europene unde trebuie să cofinanţeze, iar acum se văd în imposibilitatea de a o mai face.
Amendamente ale Partidului Naţional Liberal, extrem de benefice pentru români, au fost respinse fără niciun fel de explicaţie de majoritatea PSD-ALDE.
Gabriel Costel Herea,
Secretar general al Filialei județene a PNL
+ There are no comments
Add yours