Deciziile primului ministru Viorica Dăncilă, de vineri, 14 iulie, privind Delta, au venit la foc automat: nr. 122 de revocare a lui Mălin Mușetescu, nr. 123 de numire a lui Cătălin Țibuleac și au fost publicate în Monitorul Oficial. Iată că ceea ce se vorbea pe la colțuri acum câteva zile, astăzi s-a adeverit.
Cătălin Țibuleac vine( sigur, nu vine de capul lui) la vârful Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării pe fondul afirmării lui în promovarea turismului prin Asociația de Management a Turismului în Delta Dunării și Dobrogea de Nord într-o perioadă relativ scurtă și a controversatului deja fost guvernator, Călin Mușetescu. Fără periuțe: Țibuleac a reinventat parteneriatul public-privat pentru ca operatorii din turism, zona privată, administrația locală și zona guvernamentală să colaboreze benefic pentru Deltă, pentru comunitățile de acolo și, în bună parte, a reușit. Desigur, Țibuleac nu vine din mediul academic (dacă Academia de Informații nu se pune) dar nici Mușetescu nu era vreo somitate, cu atât mai puțin Mihaiu, prin urmare contează ce faci pentru Deltă, pentru oamenii Deltei, nu ce doctorate faci pe seama ei.
„Biodiversitate în strânsă legătură cu dezvoltarea comunităților locale”
Abia numit Guvernator, Cătălin Țibuleac ne-a declarat următoarele: “Este important ca Delta să se dezvolte în strânsă legătură și integrare cu comunitățile locale. Avem o Deltă superbă, unică în lume, dar este evident că doar Delta în sine, fără a ține cont de comunități, nu contează foarte mult. Context în care măsurile care vor sta la baza mandatului meu de Guvernator se vor concentra pe biodiversitate în strânsă legătură cu dezvoltarea comunităților locale și aici mă refer la tot: pescuit, turism, agroturism, pescaturism, management deșeuri, tot ce înseamnă partea de comunități locale. Iar partea de turism este o componentă importantă în dezvoltarea economică a județului, al doilea pilon important după agricultură. Sigur că AMTDD rămâne în continuare proiectul meu de suflet și, evident, va primi tot sprijinul din partea Guvernatorului”.
Gânduri de investiții, ceva…? „Trebuie să ne alăturăm eforturilor Consiliului Județean de a creiona o nouă strategie pentru 2021-2027, acolo unde ITI se va concentra pe dezvoltarea Deltei Dunării, or ARBDD va trebui să fie parte integrantă a acestui efort. Din câte știu, există demersuri pentru un plan de management al RBDD inițiat de dl Lucian Simion, cu ceva ani în urmă, dar proiectul trebuie readus în discuție și realizat. Nu poți conduce o Rezervație Naturală cum este Delta Dunării fără un plan de management bine pus la punct, care să țină cont de toate aspectele iar acestea să fie puse în armonie”
N.A.
+ There are no comments
Add yours