Luni, 24 iunie, conducerea Consiliului Județean a participat la lansarea proiectului „Infrastructură transfrontalieră de sănătate”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020. Evenimentul a beneficiat de participarea viceprimarului din Izmail, Serhii Batkilin, a ofițerului de monitorizare din cadrul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră, Doina Turcu precum și a directorului Asociației de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos“ Galați, Natalia Budescu.
Proiectul este implementat de Consiliul Județean Tulcea în parteneriat cu Unitatea Administrativ Teritorială Măcin, Spitalul Regional Danube al Consiliului Regional Odesa, Comitetul Executiv al Consiliului Local Izmail și Asociația de Cooperarea Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” și este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, cu o contribuție în valoare de 3.780.000 euro, reprezentând 17.912.664 lei, bugetul total al proiectului fiind de 4.252.896,23 euro.
Horia Teodorescu: „Proiectul „Infrastructură transfrontalieră de sănătate” se va implementa până la data de 25 martie 2022. Eu cred că implementarea ar trebui să fie mai scurtă. Este un proiect care dă satisfacție atât părții române cât și părții ucrainene prin cele patru entități implicate, este un domeniu sensibil, cel al sănătății, în cadrul căruia ambele părți au multe de făcut. Vreau să îi felicit pe toți cei care s-au implicat în derularea acestui proiect, atât partea ucraineană cât și partea română. Nu trebuie să uităm implicarea Asociației de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos“, a doamnei director Natalia Budescu, pentru că trebuie știut că acest proiect atât de necesar s-a născut destul de greu, având multe momente de cumpănă. Îmi exprim speranța că acest proiect va fi unul benefic pentru populația de pe cele două maluri ale brațului Chilia. Cred că un exemplu de bună practică, de vecinătate și interese comune este această relație de cooperare între Tulcea și Izmail. Este un partener foarte devotat, agresiv în sensul pozitiv, pentru accesarea proiectelor, motiv pentru care trebuie să extindem parteneriatul și cu zona Odesa. Promotorul acestei relații foarte bune dintre Tulcea și partea ucraineană a fost primarul Andrii Abramchenko, un om cu calități deosebite, care a știut să dea de înțeles că nu avem nimic de împărțit și că trebuie să ne ajutăm ca lucrurile să meargă într-o direcție pozitivă“- a declarat președintele Consiliului Județean.
Serhii Batkili- viceprimar Izmail: „Dunărea ne desparte dar totodată pare să ne și unească. Până la un moment dat, am avut numai relații între două țări, în sensul că diplomații se înțelegeau la anumite niveluri, însă noi, cei de joi, nu prea știam despre ce este vorba. Pentru că acest lucru nu interesa întotdeauna populația de pe cele două maluri ale Dunării. În momentul de față, constatăm o acțiune a factorilor de conducere din cele două regiuni vecine, pentru că de ambele părți se dorește o îmbunățire a calității vieții populației și în primul rând a ocrotirii sănătății. Mulțumim tuturor celor care au stat la baza acestui proiect, înțelegem că a fost destul de greu procesul de alegere a aparaturii medicale care trebuia achiziționată, întrucât constatăm în fiecare zi că știința ne oferă mijloace noi de îmbunătățire a sănătății. La momentul actual, alegerea s-a făcut deja, rămâne să dotăm efectiv unitățile spitalicești cu aparatura care urmează a fi achiziționată. În numele Comitetului Executiv al orașului nostru, mulțumim atât Consiliului Județean, în speță domnului președinte Horia Teodorescu, cât și Asociației de Cooperare Dunărea de Jos pentru munca deosebit de fructuoasă pe care au desfășurat-o”- a declarat viceprimarul orașului Izmail.
Obiectivul general al proiectului „Infrastructură transfrontalieră de sănătate” constă în creșterea accesului la sănătate, ca prioritate strategică, în zona de frontieră România-Ucraina, mai specific în Euroregiunea Dunărea de Jos, îmbunătățirea infrastructurii medicale a județului Tulcea-Romania și Raionului Izmail-Ucraina prin acțiuni comune de reabilitare și dotare a patru spitale (Spitalul Orășenesc Măcin, Spitalul Județean de Urgență Tulcea, Spitalul Regional Danube Odesa și Spitalul Municipal Izmail) și creșterea gradului de conștientizare în rândul comunităților transfrontaliere cu privire la importanța monitorizării permanente a stării de sănătate în identificarea timpurie a condițiilor medicale și la politicile de prevenire.
În cadrul Spitalului Județean de Urgență Tulcea se vor realiza următoarele activități: reabilitare și modernizare stație centrală de sterilizare, reabilitare și modernizare sală de operație ortopedie și spații adiacente și implementarea sistemului de telemedicină în cadrul sălii de ortopedie.
Comunicat de presă
+ There are no comments
Add yours