Ansamblul Folcloric „Plaiuri Dobrogene” din Tulcea a fost înființat în anul 2016, la inițiativa profesorului Daniel Corciovei, care este și instructor; un ansamblu înființat la rugămintea părinților. Ansamblul Folcloric „Plaiuri Dobrogene” este subvenționat exclusiv de părinții copiilor care, prin intermediul acestui ansamblu, duc peste tot în țară cântecul, tradiția și obiceiurile nord-dobrogene.Plaiuri Dobrogene nu concurează Baladele Deltei și nici invers. Artiștii de la Plaiuri Dobrogene sunt amatori, cei de la Baladele Deltei sunt profesioniști, dar ambele ansambluri folclorice duc peste tot în țară și în lume folclorul și tradițiile din Dobrogea de Nord. Ambele, cu succes.
Palmares bun după 3 ani de Plaiuri Dobrogene: 19 premii I, 7 trofee
Trofeul Festivalului- Festivalul Național „Să zâmbim împreună”-Bacău. Trofeul Festivalului- Național „Plaiuri Mioritice”-Craiova , Trofeul Festivalului Internațional „Steluțe de vis” ,Premiul de excelență pentru autenticitate-Festivalul National „Mărie dragă, Mărie” Festivalul Național de folclor- „Mugurași”-Premiul I. Festivalul Național Florile primăverii- Marele trofeu la Festivalul- Concurs de etnografie și folclor „Tezaur Valah” . Prime Dance Trophi-premiul I. Festivalul Cântec pentru Mama- Trofeul Festivalului- Iași. Festivalul Național de folclor „Cântec joc si voie bună pe plaiul frumusenilor”- Trofeul. Locul I sectiunea Ansambluri. Trofeul Festivalului „cânt si joc de la moșii nostri”- Târgul Ocna. Și semifinalisti la duelul miniansamblurilor de la emisiunea „La Măruță”. Prezenți, de altfel, pe platourile mai multor televiziuni la emisiuni-concurs de folclor, pe parcursul acestor 3 ani.
La ceas aniversar, fondatorul și coregraful ansamblului, Daniel Corciovei ne-a declarat următoarele: „Da, promovăm folclorul nord- dobrogean, iar de puțin timp am început să predăm și un dans din zona Oltenia, cunoscutul dans călușul oltenesc. Iar toate deplasările în țară, ba la festivaluri, ba la emisiuni TV, toate acestea sunt suportate de către părinții copiilor dansatori. Acum așteptăm să vină si comanda de costume de călușari pentru băiați si costume din zona Olteniei pentru fete. Și aceste costume achiziționate sunt subvenționate tot de părinți. Din păcate, oricât am încercat pentru un sprijin financiar cât de mic, autoritățile, de la Primărie sau de la Consiliul Județean, nu ne-au băgat în seamă”.
Chiar! Primăria are „Baladele”. Consiliul Județean nu ar putea avea „Plaiuri”?
Ansamblul e gata format, are deja 3 ani, are participări la festivaluri folclorice importante din țară, are copii talentați, are palmares frumos. Nu are bani, alții decât ai părinților care, mână de la mână, asigură transportul, cazarea, masa copiilor dansatori de la „Plaiuri Dobrogene” peste tot unde sunt invitați. Bun, Primăria se poate scuza, că are deja Baladele Deltei, un Ansamblu Artistic Profesionist care nu mai necesită prezentare. Consiliul Județean, însă, poate întinde o mână și acestor entuziaști de la Plaiuri Dobrogene, așa cum o face și în sport și cu atâtea ONG-uri. Pentru că numai cu entuziasmul… nu merge, leșini pe scenă!
La Mulți Ani, „Plaiuri Dobrogene”!
N.A.
+ There are no comments
Add yours