Destul de neobișnuit ca un inițiator de proiect de hotărâre, dezbătut și aprobat, să revină ulterior cu propunerea de revocare a acestuia. Întocmai s-a petrecut în ședința extraordinară a Consiliului local municipal de marți, 22 martie: inițiatorul hotărârii privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de parcări publice cu plată și de reședință pe raza municipiului, a venit cu un proiect de hotărâre pentru revocarea HCL 387/29.12.2021 care aproba Regulamentul… Cauza primarului Ștefan Ilie, inițiatorul (absent), a fost susținută în ședință de vicele George Șinghi. Cel care a și explicat de ce este mai avantajos (ca perioadă de timp) ca Regulamentul parcărilor să fie inaplicabil acum (oricum suspendat de instanță), decât să se aștepte 1-2 ani soluționarea cazului în instanță și să nu fie operate acum unele inadvertențe de ordin juridic, apoi supus din nou dezbaterii publice Regulamentul și, în 1-2 luni, să poată fi adus din nou în Consiliul local spre aprobare. Cu 12 voturi „pentru”, Hotărârea 387 a fost revocată. Desigur, apă la moară pentru niște hâtri să comenteze copios pe rezultatul votului, gen principiului românesc, de vână groasă: “Eu te-am făcut, eu te omor!”
Prefectul a atacat direct. Cum se știe, Prefectura a formulat la 21 februarie a.c. o acțiune în contencios administrativ prin care a solicitat anularea Hotărârii nr. 387 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de parcări publice cu plată și de reședință pe raza municipiului Tulcea, adoptată de Consiliul local municipal în ședința extraordinară din data de 29.12.2021, motivat de faptul că aceasta a fost adoptată cu încălcarea legii. De la data înregistrării dosarului hotărârea atacată a fost suspendată de drept. De asemenea, tot cum se știe, hotărârile Consiliului local şi ale Consiliului judeţean sunt supuse controlului de legalitate exercitat de către prefect, conform prevederilor legale, iar referitor la procedură, prefectul poate ataca DIRECT în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autorităţi, în condiţiile legii contenciosului administrativ. De altfel, la momentul atacării în contencios administrativ a “problemei parcărilor”, primarul municipiului a cam înghițit în sec deoarece Prefectura nu a discutat în prealabil cu Primăria pe subiect, dar Primăria a înaintat un punct de vedere oficial și se aștepta la discuții și, eventual, modificări pe Regulament. Nu s-a întâmplat așa astfel că procesul s-a deschis, iar Regulamentul parcărilor a fost suspendat de drept până la soluționarea cauzei. “Până la adoptarea unei noi hotărâri, chiar dacă a fost suspendată HCL 387/29.12.2021, se aplică prevederile vechiului regulament din 2007”- încerca vicele Șinghi să țină piept tirurilor de ironii dinspre consilierii social-democrați.
Consilierii psd-iști, în extraordinară formă. Un alt proiect de pe ordinea de zi a “extraordinarei” care a dat ocazie la abordări „vesele” din partea consilierilor social-democrați pe un subiect de interes major, de altfel, a fost cel cu aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții “Reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu energie termică a municipiului Tulcea”, inițiat de vicele George Șinghi. Proiect retras de inițiator pe motiv “că mai sunt de obținut câteva avize”. Pe bună dreptate, și Andaluzia Luca și Lavinia Vizauer au întrebat, la fel de ironic: “…și atunci, de ce l-ați mai adus în extraordinară?”, nu înainte de a-i chema pe directorul Energoterm, Teodoru și proiectantul Gheorghiu, să dea explicații tehnice; care, oricum, n-au folosit la nimic în ședința extraordinară. Proiectul va intra pe ordinea de zi a proximei ședințe ordinare, conform asigurării date de inițiator.
N.A.
+ There are no comments
Add yours