S-a văzut circ la de îndata CL de luni, 29 octombrie, în cămăruța 7 a primăriei. Ceea ce părea o simplă amânare a problemei Energoterm din ședința ordinară de săptămâna trecută , pe lipsa avizului ANRE, și a PUZ-ului cu faleza, la ședința de îndată de luni au ieșit la iveală mizele care se joacă, de fapt, pe seama unor proiecte de hotărâri, unele chiar de importanță majoră și de urgență pentru comunitate. De o parte, primarul Constantin Hogea, inițiatorul proiectelor de hotărâri, de cealaltă parte,consilierii PSD conduși de liderul de grup Andaluzia Luca. Hogea, că e musai de aprobat Organigrama primăriei și Regulamentul de funcționare, Andaluzia, nu,pentru că nu face subiect de ședință de îndată, că nu se respectă art.38 din Legea 215. Contre de ambele părți, ba din trei părți fiindcă nici liberalii, prin consiliera Frandeș, nu au mai putut rezista să nu o ia la rost pe Andaluzia Luca. Până la urmă  s-a ajuns la formula 2 în 1. De îndata ratată la vot s-a înlocuit cu altă ședință de îndată, după ce, cu greu, primarul și-a retras proiectele cu Organigrama și Regulamentul. Acolo ar fi, cică,niște giumbușlucuri aranjate de Hogea și avizate de ANFP, care le-ar fi luat toate atribuțiile viceprimarilor, astfel încât doar el să fie „capi di tuti capi” la municipiu. Și care problemă a rămas de dezbătut și de hotărât într-o altă extraordinară.

Energotermul a primit binecuvântare la…pierderi în continuare

Reprezentanții societății au prezentat situația pentru sezonul rece care se apropie.Mai întâi, directorul Bâscă, lăudat de Hogea că “a avut inteligența să negocieze în primăvară un preț al gazului,unul dintre cele mai bune din țară”, a informat Consiliul local că dacă pierderile pe 6 luni sunt de circa 300.000 lei, pe noiembrie, când se va funcționa din plin, pierderile vor fi de circa 500-600.000 lei și, posibil, după prognoze, să avem noiembrie și decembrie luni mai încărcate. Din punctul meu de vedere-spunea directorul Bâscă-  aplicarea tarifelor de la 1 noiembrie este absolut necesară, însă chiar și aceste condiții Energoterm ar putea ieși pe pierdere. Indiferent dacă producem  95 sau 90.000 de Gcal, cheltuielile sunt cam aceleași cu producția, cu energia electrică, chiar dacă am redus personalul. Apoi, partea care interesează populația: Prețul facturii la populație va fi de 186 lei/ Gcal, inclusiv TVA, din care populația suportă 44,95% din preț (14.983.230 lei) iar diferența de 55,05% din prețul de referință este subvenționat din bugetul local (18.346.686 lei). În perioada de la ultima modificare de preț de anul trecut, prețul la gazele naturale a suferit o majorare. Se majorează prețul de la 412 lei/Gcal la 474,3 lei/Gcal, inclusiv TVA, din care bugetul local va suporta 53,67% din prețul facturat populației, iar populația va suporta 44,33% (120 lei/Gcal).

Se face astfel că proiectele de hotărâri privind aprobarea tarifelor pentru producția, transportul și distribuția energiei termice, a prețurilor locale pentru furnizarea energiei termice produse pe gaz, rectificarea b.v.c. pe 2018 și aprobarea subvenției la energia termică furnizată populației au trecut cu unanimitate de voturi. A trecut și PUZ-ul pentru faleză; în schimb, lui Hogea n-o să-i treacă prea curând că  a cedat  fără nimic la schimb. Organigrama, de exemplu.

N.A.

+ There are no comments

Add yours