Era de așteptat interesul cetățenilor pentru intenția de elaborare a PUZ-urilor din zona centrală a municipiului și Piața Veche, la această primă dezbatere publică. Foaierul Muzeului de Artă a fost plin miercuri, la dezbatere. Inițierea unui PUZ este un cadru de reglementare urbanistică, obligatoriu, nu un proiect final. Au venit în fața cetățenilor viceprimarul George Șinghi, city managerul municipiului- Nicu Bibu, arhitectul șef al municipiului- Andreea Matache și arhitectul Bruno Andreșoiu (Igloo Associated Arhitects)- coordonatorul celor două proiecte, cu prezentarea de propuneri și dialogul cu cetățenii prezenți la dezbatere.

Privind intenția de elaborare a PUZ-urilor, intenția oficialilor a fost ca prin dialog și schimb de idei să se creeze premisele pentru ca zonele vizate să fie configurate în acord cu opiniile și experiența cotidiană a beneficiarilor finali, cetățenii municipiului.

Aprinsă dezbatere din momentul în care arhitectul Andreșoiu a prezentat despre intențiile municipalității cu Piața Veche, Piața Civică, str.Unirii și Trei Fântâni; mai ales cu ce se vrea în Piața Veche.”Vrem să reinventăm Piața Veche, să avem spații pietonale, să avem o piață a producătorilor locali, spații comerciale moderne, să creștem suprafața de spații verzi și numărul de copaci, de parcări etc”- vorbea arhitectul coordonator.

„Piața Veche va rămâne tot piață, nu se vor construi blocuri”

Nicu Bibu a simțit că este cazul să intervină cu precizări absolut necesare, spunând printre altele: “(…) În această zonă (Piața Veche-n.n.) va rămâne tot piață, nu se vor construi  blocuri. Sigur, mulți vă spun dvs că acolo se vor construi blocuri, dar nu. Funcțiunea va rămâne tot de piață, funcțiunile complementare vor rămâne în acel spațiu. Există legislație că funcțiile complementare ale piețelor agroalimentare pot fi în proporție maxim 10%, deci nu stricăm nimic. Cred că nici dvs nu vă place ce este acolo. Noi încercăm să înfrumusețăm. Sigur că nu putem face frumos înainte de a face mizerie, dar cu siguranță lucrurile se vor întâmpla și să vedeți că o să vă placă, dar vă este teamă. Nu stricăm nimic și vă asigur că vom face lucruri bune și nu putem asta decât împreună. Nu se apucă de demolat nimeni. Toate lucrurile se vor întâmpla în măsura în care și dvs vă doriți acest lucru. Nimeni nu va veni să intre cu buldozerul peste dvs. În timp, noi trebuie să înfrumusețăm acest oraș  cu ajutor, cu frâne, cu toți cei care își doresc ca lucrurile să nu se întâmple în orasul ăsta cum vor unii, iar unii chiar doresc ca în acest oraș să nu se întâmple nimic. Se vor întâmpla lucruri bune în orașul ăsta, iar unii vor fi dezamăgiți; vor fi și nemulțumiți, întotdeuna se întâmplă. Trebuie să evoluăm și vom avea parte și de modernism. A spus cineva de un bazar, că în fiecare oraș există. Sunt convins că în fiecare oraș există un bazar, dar nu îl vom face în Piața Civică niciodată, poate la marginea orașului, dar nu într-o zonă agroalimentară sau în centrul orașului”- a subliniat Bibu.

                                         Oamenii, cu păreri…

                                                       …și păreriDinspre public, în fapt beneficiarul a ceea ce se vrea prin aceste proiecte, numai contre. Temeri exprimate de cetățeni, unii chiar arhitecți. De unde o concluzie hilară că regenerarea urbană, binele care se vrea pentru zona centrală a orașului, în fond scoaterea orașului Tulcea din “arhitectura” anilor 60 și aducerea lui în zilele noastre, nu este decât o altă tentativă de furt din banul public. L-am remarcat foarte activ în dezbateri pe Alexandru Georgescu, cu replici acide la adresa oficialilor, cu alternative personale mai bune decât cele oficiale, zicea el. Cică n-ar fi fost luat în seamă.

                      Geniu neștiut sau Gică Contra?

Alexandru Georgescu a lăsat un material scris, dar a și vorbit:”Sunt total dezamăgit că de 30 de ani primăria nu a făcut mai nimic ca să schimbe imaginea comunistoidă a urbei, care imagine ar fi creat o atmosferă civică și de locuit plăcute, care să readucă cumva farmecul de odinioară al acestui oraș dorit să redevină destinație turistică. Problema gravă este graba cu care se vrea a fi făcută această consultare lipsită de transparență, cu idei nearticulate și făcute la repezeală, fără legătură cu farmecul orașului ce se vrea a deveni destinație turistică de top. Cred că trebuie anulate aceste demersuri și reluate dezbaterile, cu o consultare largă. Este nevoie să clarificăm niște principii de bază, direcții de bun simț care să nu mai fie puse în discuție separat în PUZ-uri croite la dispoziția unor șmecheri. Nu vrem ca istoria orașului să rămână exclusiv pe gardul pușcăriei, iar imaginea reală să fie făcută din bucăți personalizate excesiv de stiluri străine tradiției locale, nearticulate și neintegrate într-un concept unitar”. Pe Alexandru Georgescu îl știu tulcenii ca fost director al CEC-ului, unul dintre cei mai performanți pe care i-a avut unitatea bancară vreodată.

    Alternativele mele…

Într-un final, Georgescu s-a autoinvitat “la tablă” și a explicat în amănunt de ce alternativele lui sunt mai bune și în Piața Veche, și în Piața Civică, str. Unirii și Trei Fântâni. În total 19. Deja mulți cetățeni părăsiseră sala. Nemulțumiți că, în realitate, primăria… le vrea binele!

Conform arhitectului șef al municipiului, Andreea Matache, mai urmează trei dezbateri pe inițierea de PUZ-uri prezentate miercuri în foaierul Muzeului de Artă. Investiția a fost aprobată prin HCL în februarie 2022 și a fost prinsă în bugetul de venituri și cheltuieli al primăriei pe acest an.

N.A.

 

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours