Marți, 27 septembrie, la momentul semnării contractului de achiziție publică ,,Servicii de elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru drumuri de legătură cu conexiune la Drumul Expres Constanţa –Tulcea – Brăila, între localitățile Tulcea, Mineri, Cataloi, Agighiol și Malcoci, se împlinea fix jumătate de mandat pentru Ștefan Ilie la conducerea municipiului. Întâmplător, fix 2 ani. Un proiect vital pentru municipiul Tulcea, care va deveni un veritabil punct de conexiune.

Ștefan Ilie, despre noua centură a municipiului: “Este o investiție care va permite dezvoltarea antreprenorială, implementarea proiectelor europene și, mai ales, creșterea numărului locurilor de muncă și diversificarea domeniilor de activitate. Un program început de la zero, din octombrie 2020, al cărui etapă fundamentală s-a concretizat împreună cu Asocierea S.C. Eurocerad Internațional S.R.L., 3TI Progetti Italia – Ingegneria Itegrata S.P.A. și S.C. We Project Engineering S.R.L., câștigătoarea contractului pentru suma de 5.050.599,26 lei, exclusiv TVA. Mulțumesc tuturor celor implicați din cadrul primăriei municipiului, celor care au crezut în acest deziderat și care au pus umărul, contribuind decisiv la determinarea oportunității realizării acestei investiții și, implicit, la obținerea finanțării: deputatului George Șișcu, membru al Comisiei de Transporturi și Infrastructură din cadrul Camerei Deputaților, directorului Sorin Zaharcu, manager executiv al ADI ITI Delta Dunării, Direcției Investiții și Infrastructură din cadrul Ministerului Transportului și Infrastructurii, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Este unul dintre cele mai importante proiecte pe care le facem în municipiul Tulcea în ultimii 20 de ani. Întâi am inițiat un protocol de colaborare cu CNAIR și municipiul Tulcea, mai apoi aprobat prin HCL 290/ 15 oct 2021.Ideea a pornit de la faptul că în planurile  drumurilor expres Tulcea-Brăila și Tulcea-Constanța, municipiul nostru avea ca propunere de legătură cu aceste drumuri o simplă bretea care intra în str. Barajului (care va devei o stradă interioară) deja foarte aglomerată. În condițiile în care traficul pe segmentul Isaccea- Tulcea s-a triplat ,și tot va crește, era necesară o altă abordare, o altă strategie. Nu puteam face din Tulcea un punct unde totul se oprește, care nu duce nicăieri. Am purtat discuții cu CNAIR, cu Ministerul Transporturilor, cu decidenții politici și am reușit ca din POIM 2014-2020 să fie finanțate, prin parteneriat cu CNAIR, aceste studii care vor sta la baza execuției viitoare a noii centuri a orașului. Această nouă legătură a orașului cu exteriorul, cu țara, cu Europa, cu căile de transport, va dezvolta nu numai municipiul Tulcea, ci și localitățile aferente și întreg județul pentru că va crea culoare de acces mult mai permisibile”- spunea primarul Ștefan Ilie în conferința de presă.

Câștigătorul licitației, prin ing. Ștefan Bogdan, sublinia la rându-i importanța deosebită pentru municipiu a acestui proiect care, pe lângă aportul la creșterea calității vieții tulcenilor, își va pune amprenta și pe dezvoltarea regională cu aceste drumuri de legătură la fel cu drumurile expres, cu aceeași secțiune transversală, cu două benzi pe sens de câte 3,5 m. Drumuri de legătură pentru care vor lucra geotehnicieni, ingineri de drumuri și poduri, ingineri de electrice, apă-canal-gaze, specialiști de mediu, arheologie. Specialiști care vor lucra acum într-o primă etapă ce va defini constrângerea, urmată de 3 variante de traseu din care vor rămâne două variante pe care se va face analiză multisectorială și, la finalul studiului de fezabilitate, să se continue proiectul tehnic și obținerea autorizației de construire cu o singură variantă.

Foarte documentat și Sorin Zaharcu, directorul executiv al ADI ITI Delta Dunării, referitor la acest proiect felicitând conducerea primăriei pentru faptul că s-a ajuns în această fază a unui proces de durată. „Am avut întâlniri și cu vechea conducere și cu noua conducere pe această investiție, inclusiv cu cei care se ocupă de analiza și rentabilitatea din punct de vedere economic. Vreau ca alegerea de astăzi (câștigătorul licitației-n.n.) să fie una de bun augur și proiectantul să se încadreze în termen, astfel ca și ultima fază, cea de execuție, să intre cât mai curînd posibil”- declara, printre alte detalii tehnice, Sorin Zaharcu.

 

Durata contractului semnat marți, 27 septembrie, la primărie, este de 21 de luni de la data începerii.

Cu totul întâmplător, documentele semnate marți, cu presa de față, marchează fix jumătate de mandat a actualei administrații a municipiului. Și ce altceva mai definitoriu “pentru jumătatea de mandat” consumată decât punerea la cale a unei noi investiții, poate cea mai importantă pentru tulceni, pentru viitorul comunității: noua centură a municipiului, conexiunea urbei și a localităților învecinate cu drumurile expres Brăila-Tulcea-Constanța. Obiectiv cel puțin la fel de important ca și preluarea apelor pluviale, reabilitările faleză- spital, noua sală polivalentă, reparații străzi, parcuri, locuri de joacă pentru copii, parcări și câte alte obiective de investiții deschise în „prima jumătate de mandat”. Și este doar începutul…

N.A.

+ There are no comments

Add yours