Vineri, 6 septembrie, conducerea județului primit vizita unei delegații din Vietnam condusă de Nguyen Van Giau, președintele Comisiei pentru politică externă din Adunarea Națională a Republicii Socialiste Vietnam, alături de Excelența Sa domnul Dang Tran Phong, Ambasadorul acestei țări în România. Din partea română, au mai participat deputații Anișoara Radu, Mirela Furtună și Lucian Simion, viceprimarul municipiului, Andaluzia Luca, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, directorul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, Marian Tudor, și președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Tulcea, Doru Poponete.

„Relația de prietenie cu provincia Ben Tre care s-a parafat în anul 2014 este bazată pe prietenia istorică pe care România o are cu Vietnam. În vizita pe care delegația tulceană a făcut-o în Vietnam, am trăit regretul că România nu a procedat mai repede la reluarea relațiiilor economice cu o țară prietenă, cu care la un moment dat a avut același drum. Am regăsit acolo comunitatea foștilor studenți din România care și-au exprimat regretul că cele două țări nu au continuat relațiile de prietenie și schimburi economice pe care, cu 29 de ani înainte, noi le aveam la un nivel foarte înalt. De altfel, prin poziția mea în zona guvernamentală, în zona administrației, nu am avut rezerve în a spune tuturor premierilor cu care am discutat că relațiile acestea trebuie reluate într-un ritm foarte rapid, mai ales că Vietnam are o dezvoltare rapidă, sănătoasă și de mare viitor. Vă transmit salutul primului ministru al României, care a vizitat recent Tulcea, și care vă transmite prin vocea mea un bun venit, gânduri bune și că își dorește să vină în Vietnam cât mai repede posibil”- spunea președintele Horia Teodorescu.

În urma discuțiilor dintre cele două părți a reieșit faptul că, dincolo de protocolul politic dintre Tulcea și Ben Tre, este necesar un protocol al  INCDDD și ARBDD cu entități similare din subordinea provinciei Ben Tre pentru asigurarea bazei legale la nivel de execuție și, în acest sens, efectuarea unei vizite la Tulcea a unei delegații de experți vietnamezi în domeniu. Nu în ultimul rând, s-a subliniat necesitatea identificării unor soluții de finanțare studiului de fezabilitate pentru implementarea acestui proiect, eventual de la bugetul național al Vietnamului sau, după cum au subliniat oaspeții, chiar de la poporul vietnamez. De asemenea, conducerea Consiliului Județean Tulcea va analiza posibilitatea acordării unui sprijin în acest sens, în baza acordului de cooperare.

Județul Tulcea și Provincia Ben Tre se află în relații de prietenie și cooperare începând din anul 2014. Dat fiind specificul zonei de deltă, a Dunării, respectiv a fluviului Mekong, ce caracterizează cele două zone, la începutul anului 2014 s-a conturat oportunitatea unei cooperări reciproc avantajoase între Tulcea și Ben Tre. Astfel, pe 16 octombrie 2014, la Milano, Italia, sub auspiciile ASEM a fost semnată Înțelegerea de cooperare între Provincia Ben Tre și Județul Tulcea, prin care cele două părți au convenit să coopereze, potrivit nivelului lor actual de dezvoltare, în următoarele domenii: administrație publică locală, mediu, sănătate, cultură, educație, sport, turism și alte domenii de interes general. În cadrul ultimei întâlniri, cele două părți au subliniat faptul că relația de cooperare Tulcea – Ben Tre este cea mai activă dintre parteneriatele încheiate la nivel local între cele două țări.

N.A.

 

+ There are no comments

Add yours