Astăzi, prefectul Dan Munteanu a dat semnal că statului nu-i este indiferent cum o duce economia în general și economia județelor vecine cu războiul, în special. Și a zis să ia pulsul la o masă rotundă la care a invitat oameni de afaceri, reprezentanți ai unor instituții de stat, la o dezbatere cu tema, generoasă de altfel: MEDIUL DE AFACERI TULCEAN ÎN CONTEXTUL GEOPOLITIC ACTUAL. Masă mai rotundă decât la Sala Mihail Kogălniceanu, nici că se putea!
„În contextul geopolitic actual am simțit nevoia unei astfel de întâlniri, care îmi doresc să fie una cât se poate de benefică. Colaborarea, unitatea și implicarea vor face ca un fenomen atât de agresiv, războiul, să aibă un impact negativ cât mai scăzut asupra cetățenilor, asupra mediului de afaceri, asupra tuturor”- a precizat prefectul Dan Munteanu în deschiderea întâlnirii, după care a intrat în rol de mediator.
Din start, la o astfel de primă întâlnire, trebuie de evidențiat seriozitatea oamenilor de afaceri tulceni care au răspuns invitației Prefecturii de a vedea împreună ce impact are războiul din Ucraina și, în special, ce-i de făcut pentru atenuarea efectelor negative asupra economiei locale, a vieții noastre, de fapt, cei care trăim la Tulcea. Interesante ideile subliniate de oamenii de afaceri din turism, din zona industrială Alum, Vard și confecții textile, a marilor retaileri Lidl, Fraher sau a prestatorului de servicii JT Group. Și nu în ultimul rând, ce fac instituțiile de stat AJOFM, ITM, pentru ca mediul de afaceri să nu fie înfundat și mai adânc decât o fac efectele generate de războiul din Ucraina. Am apreciat la prefect sinceritatea, în primul rând. Profesionist, el însuși ridicat din zona privată, prefectul Dan Munteanu le-a spus din capul locului participanților la masa rotundă că menirea lui nu este de a le spune că rezolvă, ci doar că propunerile rezultate vor fi transmise mai departe la Guvern, celor îndrituiți să adopte soluții. Dar că, în ceea ce se poate rezolva pe plan local, se va implica să rezolve.
Ce spun privații
Sterică Fudulea, personaj important din IMM-uri. Foarte bun cunoscător al mediului de afaceri tulcean și bun sfătuitor. A citit dintr-un sondaj care spune, printre multe altele: că 93,5% dintre respondenți afirmă că vom avea o nouă criză economică în România și că prima măsură pe care trebuie să o luăm este la nivel investițional. Chestionații spun că vor amâna investiția (59,8%) până când situația va deveni mai clară, 17,8% nu le vor amâna (le au în curs). Peste 50% dintre respondenți ar fi declarat că au avut avut în scădere cifra de afaceri între 10% și 30%. În fine, 57,9% nu ar angaja ucraineni, iar 42% au zis da, ar angaja. Cauza principală? Deficiențe de comunicare, necunoașterea limbii.
Daniel Ilușcă, personaj arhicunoscut, șeful patronatului din turismul tulcean. Mulțumit. Personal crede că 2022 va fi mai bun decât 2021, ca număr de rezervări, iar iulie-august-septembrie se acoperă 70-80%. Are multe de spus, dar se rezumă la două probleme: 1) organele de control să nu mai califice agenții din turism, din start, ca infractori și 2) și cetățenii Rep. Moldova să se bucure de aceleași facilități ca și cetățenii ucraineni la angajare în unitățile turistice tulcene. A subliniat cu litere de-o șchioapă Ilușcă: „Vrem ca atitudinea organelor de control să fie alta”. Ei, na! Se schimbă organu’ așa peste noapte?! Dintr-odată?
Daniel Tudorache, supranumit Regele gunoaielor la Tulcea. Operator unic de salubritate la județ. Un pericol pe care l-a identificat el este blocarea sistemului de colectare datorită creșterii prețului la combustibil. Mai mult de 3 luni nu mai putem susține serviciul de colectare- zice Tudorache. Soluție? Deblocarea unui ajutor de la rezervele naționale de minim 5000 de tone de motorină. Și o mare nedumerire a lui Tudorache: „În tot județul Tulcea nu a existat niciun cetățean sancționat pentru depozitarea ilegală a deșeurilor în ultimii 2 ani”. Știe el ce spune!
Cornelia Finică, directoarea Confecția SA. Cea mai mare problemă a firmei? Deficitul de personal muncitor, din care cauză au fost refuzate comenzi. Iar situația e sumbră: personalul este îmbătrânit și urmează un val de pensionări. Din păcate-spune directoarea- tinerii nu vin în confecții textile din cauza salariilor mici. Aici se lucrează cu minimul pe economie. Am vrut să angajăm personal din Ucraina, măcar 10 persoane, dar nu a venit nimeni și nu aveam pretenție de nicio calificare, doar să vină. Fac apel la autorități pentru facilități fiscale, pentru că povara acestor contribuții de 45% din salariu este prea mare la nivel de salariu minim- spunea directoarea.
Ciprian Anton, reprezentant Vard. De la cel mai mare angajator privat din Tulcea. Războiul afectează șantierul la prețul cu materiile prime, la tablă și țeavă, în principal. Cu doar câteva luni în urmă se cumpăra tablă cu 670-800 lei/tona, acum prețul este de 3 ori mai mare. Se produce o migrare a forței de muncă specializate, încercăm să o ținem pe loc, formăm forță de muncă dar chiar și-așa întâmpinăm dificultăți serioase- spunea reprezentantul Vard.
Cacencu Raluca, președinta Horeca Tulcea. Îl contrazice oarecum pe Daniel Ilușcă. Ea spunea în dezbateri că primăriile din Deltă au alte semnale privind turiștii, în sensul că s-au anulat multe rezervări, în special turiștii străini. Dar nici turiștii români nu prea s-au arătat amatori de concedii în Deltă, din cauza războiului foarte apropiat de Delta Dunării. Totuși, noi vrem să transmitem tuturor și să asigurăm că totul este stabil aici în Delta Dunării, că este liniște și siguranță – spunea președinta Horeca. Și încă ceva: cea mai mare problemă cu ucrainenii la angajare în Horeca este limba. Nici ei nu cunosc româna, unii nici engleza, nici ai noștri nu știu ucraineana, unii nici engleza, mai ales cei de la bucătărie- a completat Raluca.
De față și directorul executiv Sorin Iliev și șefa de personal, Mariana Teodorof, de la Alum. Nu este problemă mai mare la acest combinat decât energia și gazul. Cei doi de la Alum nu ar refuza ucraineni la angajare, specialiști, dar nici nu disperă ținând seama că vreo 150 de salariați proprii sunt în șomaj tehnic.
Directorul Sorin Iliev exemplifica și concurența neloială cu importurile de alumină din țări care nu trec prin situația de criză economică precum cea din România. Soluție? Reducerea de preț la curent și gaze, ceea ce și domnia sa înțelege că nici măcar…prefectul ar putea îndrepta ceva. Pentru că nici la Slatina situația nu este mai pe roze.
Cătălin Țibuleac, președinte AMDTDD. Cunoscut de multă lume din turism și din… căști! Personal cred că turismul din Deltă și nu numai, îi datorează mult, atât cât s-a putut face turism în anii ăștia de pandemie; acum de război. Conduce o Asociație Delta Dunării care, de asemenea sunt convins, a făcut cunoscută Delta nu numai în țară, ci și în toată lumea, iar agenții de turism din Deltă știu bine asta. Țibuleac ar putea vorbi despre turismul deltaic, ce și cum, ore în șir. Nu era momentul la această masă rotundă. A spus doar că mărirea tarifului de acces în RBDD, acum spre aprobare la minister, pică într-un moment cum nu se poate mai prost. Practic, propunerea ARBDD vine să descurajeze turismul, și-așa descurajat de război.
Și un tânăr cu idei, multe idei. A venit la discuțiile cu prefectul cu mult elan și degajare. Reprezenta Lidl. Foarte interesante propunerile lui, drept pentru care prefectul Dan Munteanu nu l-a întrerupt, ba l-a invitat la o discuție, pe îndelete, la Prefectură.
Interesantă expunerea domnului. A unui tânăr din noua generație care vrea să-i fie bine și afacerii lui, dar și comunității în care trăiește și pentru care vinde, în definitiv.
Loredana Lebedov, șefa de la Fraher. Ar vrea să angajeze ucraineni, sigur, dar există o barieră: limba. Drept pentru care a propus ca Uniunea Rușilor Lipoveni, în măsura în care ar dori, să organizeze cursuri de limbă ucraineană.
Și în al doilea rând, propunere pentru prefect: demersuri pentru unele facilități fiscale la angajați.
În sfârșit, dar nu ultimul de interes, Bogdan Corbeanu. Nu ar fi vrut să intervină dar dacă tot veni vorba, a adus, a câta oară? problema aprovizionării restaurantelor de pe strada Isaccei, din municipiu. Care se face, dar cu amenzi pentru șoferii care opresc să descarce marfă. Problemă discutată mai demult și în Consiliul local. Degeaba! Șoferii prinși de polițiști sunt amendați!
Prefectul a reținut problema lui Bogdan Corbeanu ca fiind una discutabilă și rezolvabilă doar cu Poliția Rutieră, ca și problema cursurilor de ucraineană cu Uniunea Rușilor Lipoveni, a Uniunii Ucrainenilor. Propuneri care pot fi rezolvate pe plan local și care au fost reținute spre rezolvare.
S-a mai discutat despre: răspunsul României la criza umanitară a refugiaților; legislaţia specifică aplicabilă, implicaţiile practice sub aspectul resurselor umane, al capitalului şi activelor; modalități de integrare a forței de muncă ucrainene; ajutoarele de stat disponibile, implicaţiile excepţionale de preţuri de transfer şi aspectele legale ale forţei majore şi ale blocajelor financiare; propuneri fiscale care încurajează companiile să integreze forţa de muncă nouă.
Ideea prefectului Dan Munteanu de a se întâlni cu reprezentanții mediului de afaceri tulceni a fost una benefică. Nu știu alt prefect care să fi organizat astfel de întâlniri. Sigur, niciun om de afaceri prezent la discuții nu și-a făcut iluzii că a doua zi, ce a propus el la Tulcea, se rezolvă la București, sau chiar aici, la Tulcea. Dar e totuși ceva! Un început, măcar!
A început să-i placă! Peste două săptămâni prefectul Dan Munteanu a promis o nouă masă rotundă cu oamenii de afaceri, dar cu invitați din zona de control de stat, în speță OPC.
N.A.
+ There are no comments
Add yours