Primăria Tulcea, în calitate de promotor, împreună cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului București (INCDPM), 𝐚𝐮 𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚𝐭 𝐚𝐬𝐭𝐚̆𝐳𝐢, 𝟏𝟎 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞, 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 „𝐏𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐭𝐞𝐧𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐚𝐝𝐚𝐩𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐥𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐢̂𝐧 𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐓𝐮𝐥𝐜𝐞𝐚”.

Alături de primarul municipiului, Ștefan Ilie, la eveniment au participat Gyorgy Deak, directorul INCDPM București, George Șișcu, deputat, Dumitru Mergeani, administrator public al județului, echipele de proiect din partea UAT mun. Tulcea și a partenerului, INCDPM București, reprezentanți din partea Instituției Prefectului, Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii de Mediu, OGA, I.N.C.D.D., A.R.B.D.D., Direcției Silvice, Administrației Parcul Național Munții Măcinului, Inspectoratul Școlar Județean, SC Aquaserv SA, SC Energoterm SA, SC Transport Public SA, ISU Delta, SC Flash Lighting SA, SC Servicii Publice SA, ONG – Asociația Danubiu.

Ștefan Ilie: „Este foarte important pentru un oraș, municipiu reședință de județ, să  implementeze proiecte de mediu care să aibă eficiență, să transforme acel oraș în oraș verde. Acum ne gândim la străzi, la parcări, la problemele noastre zilnice, dar mai puțin avem în vedere condițiile de mediu care, dacă nu le acordăm importanță, ne vor afecta viitorul iremediabil, dacă nu discutăm despre ele și nu găsim soluții pentru viitor. De ce am ales noi să fim în acest proiect? Întâi pentru că partenerul nostru ne-a transmis încă de acum 2 ani intenția de a avea un astfel de proiect care va pune în valoare strategia pe care o va avea orașul și nu numai pentru următorii ani, inclusiv pentru obținerea de fonduri nerambursabile. Și am încercat să ne asociem cu acele structuri locale, naționale sau internaționale care protejează mediul. Avem proiecte care au legătură cu schimbările climatice, proiecte de mediu prin care am schimbat iluminatul public, altele care sunt în derulare cu instalații inteligente, cu consum mic de energie, suntem în proceduri de avizare pentru parcuri fotovoltaice care să producă energia verde necesară pentru instituții publice, punem insule ecologice, am mărit numărul de stații de monitorizare a calității aerului la 4, în zonele sensibile ale orașului etc. Cu toții ne dorim să trăim într-un oraș mai curat și mai generos cu mediul”- a declarat primarul municipiului, amfitrionul evenimentului.

Dumitru Mergeani, administratorul public al județului: „Mă bucur că nu doar instituțiile publice sunt angrenate în aceste activități, ci și persoanele fizice și juridice care se implică din ce în ce mai mult în găsirea de soluții pentru adaptarea la schimbările climatice. În acest sens, sunt numeroase exemple de societăți private care și-au montat stații de încărcare electrice sau care și-au instalat panouri fotovoltaice, inițial în baza unui raționament economic, dar cu efecte benefice pe termen lung pentru protecția mediului. Felicit primăria municipiului și echipa de implementare a proiectului și vă doresc mult succes în continuare!“- a declarat administratorul public Dumitru Mergeani.

Au fost prezentate principalele obiective, acțiuni și activități din cadrul proiectului:Inventarierea emisiilor de gaze cu efect de seră: Analiza climatului actual și prognozat; Analiza riscurilor și vulnerabilităților la schimbările climatice; Identificarea și descrierea acțiunilor pentru completarea planului de adaptare și atenuare la schimbările climatice a municipiului Tulcea; Informarea și implicarea factorilor de interes. Rezultatele așteptate ale proiectului au legătură cu politicile naționale și ale UE în domeniul schimbărilor climatice iar acestea vor consta în indicatori de vulnerabilitate și scoruri de risc. Evaluarea capacității de adaptare se va realiza prin atribuirea indicatorilor din categorii precum: acces la servicii, capacitate guvernamentală și instituțională, capacitate fizică și de mediu, cunoștințe și inovare.

Valoarea totală a proiectului este de 584.832 lei, din care 85 % valoare eligibilă nerambursabilă din MF SEE 497.107,20 lei, 15% valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național 87.724,80 lei iar perioada de implementare este 24 noiembrie 2022 – 24 noiembrie 2023.

Municipiul Tulcea nu este singura entitate tulceană în abordarea acestui subiect al schimbărilor climatice. Cu 3 luni în urmă Instituția Prefectului organiza un colegiu prefectural festiv, prilej cu care a fost prezentat proiectul NEVERMORE- pentru o comunitate adaptabilă la schimbările climatice- un proiect aflat în implementare în cadrul Prefecturii.

N.A.

 

+ There are no comments

Add yours