Consiliul local municipal a adoptat în ședința ordinară de marți, 28 februarie, un nou Regulament de organizare și funcționare a cimitirelor „Eternitatea” și „Eternitatea Nou” după ce proiectul de act normativ aprobat acum a stat și în dezbatere publică vreme îndelungată. Noul Regulament aprobat îl înlocuiește pe cel existent din februarie 2016, regulament ce trebuia actualizat ca urmare a modificării și completării legislației în domeniu. Odată cu noul Regulament au fost aprobate și noile tarife pentru activitățile și serviciile prestate în incinta celor două cimitire ale municipiului. Principala schimbare, care a iscat discuții între consilierii Coaliției, a constat în reducerea perioadei de concesionare a locului de veci de la 25 de ani, la 7 ani. Cu argumente pro și contra, de-o parte și de alta, pentru ca în final să rămână exact…așa cum s-a stabilit în proiectul de hotărâre: concesionare pe 7 ani, cu posibilitate de prelungire a contractului.
Este o realitate pe care administrația orașului nu o mai poate ocoli. În sensul că trebuie făcut ceva cu locurile de veci, pentru o mai eficientă administrare dacă nu vrem să ajungem cu cimitirele la Cataloi. Pentru că, vrem-nu vrem, cimitirele se umplu văzând cu ochii.
De ce 7 ani și nu 25?
Explică primarul Ștefan Ilie: Este evident că ritmul de ocupare al locurilor din cimitire este unul destul de mare, astfel că foarte multe autorități intră în incapacitate de a găsi la momente oportune locuri de veci față cu numărul solicitărilor. Biserica română a promovat de-a lungul timpului un anumit tip de regulament privind exploatarea cimitirelor, limitând la 7 ani concesionarea locurilor de veci, limita minimă legală ca o persoană să fie deshumată fără alte tipuri de autorizare. Propunerea noastră pentru 7 ani și nu 25 a fost tocmai pentru a nu crea un haos. Părerea mea este că în maxim 10 ani vom fi în imposibilitatea de a mai gestiona locurile de veci pentru persoanele care au nevoie. Pentru că blocarea unor locuri de veci pentru 25 de ani face ca la aproximativ 5000 de locuri, câte avem noi necompartimentate în cadrul cimitirului, să nu le putem gestiona, nici să avem tot timpul o disponibilitate. Pentru că persoanele care concesionează pentru 7 ani, la expirarea contractului au tot dreptul de a prelungi contractul. 7 ani este perioada limită care să ne permită un acces corect la cimitir. Sunt multe locuri în cimitirul Eternitatea, neutilizate de-a lungul timpului, astfel că trebuie să ne ducem tot mai departe și ne vom trezi că avem un oraș al gropilor cu cruci fără morți. 7 ani este o perioadă optimă de a nu ne bloca și a nu rămâne fără locuri de veci. Este propusă de Biserica română, nu este o propunere inventată de noi”- argumenta în ședință primarul municipiului.
În dezbaterea „cu cimitirele”, doi consilieri s-au întrecut în amendamente la Regulament: Cezar- George Marin de la PSD și Tatiana Haliț de la USR. Proiectul de hotărâre a trecut așa cum a fost propus: cu 7 ani concesionare locul de veci (și prelungirea contractului la cerere) în loc de 25 de ani, cum era până acum.
N.A.
+ There are no comments
Add yours