Demultișor se discută de valorificarea lacului Zaghen într-o Mini Deltă aici, în buza municipiului. Și mai încoace, doctorul Antal Boncoi, cunoscut activist ecologist, a tras semnale de alarmă privind mizeria din zona așa-zis protejată aparținând ARBDD, cu tot felul de cocioabe din stuf și târle de oi pe grinduri. În fapt și astăzi Zaghenul reprezintă o sursă de infecție nu numai pentru locuitorii de pe Orizontului.
Ceea ce trebuia inaugurat odată cu Festivalul Rowmania de la finele verii și s-a amânat se-știe-de-ce, s-a produs marți seara, când s-au aprins luminile pe totemul de la intrarea în municipiu; după o concepție a Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23. La conferința de presă ținută acolo, alături de primarul Ștefan Ilie, au mai participat guvernatoarea ARBDD, Atena Groza, președintele Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu, medicul veterinar Antal Boncoi. Toți, prin instituțiile pe care le reprezintă membrii unui parteneriat care va pune în operă unul dintre cele mai importante proiecte la municipiu: transformarea Zaghenului într-o minideltă.
Primarul municipiului a și spus, de altfel, că este vorba despre o lansare a unui parteneriat care să producă dezvoltare în aceeași măsură și orașului dar și mediului, un parteneriat între Primărie, ARBDD, Asociația Ivan Patzaichin, cabinet medical Antal Boncoi, acolo, în aer liber, la baza totemului intitulat simbolic #armonie. Primul pas înspre realizarea unui proiect de excepție. Cu bani europeni, cu bani de la Guvern, cu bani de la bugetul local, încă nu se știe. Dar proiectul se va implementa!
Ștefan Ilie: “Vrem să punem în valoare lacul Zaghen, în acest scop am înființat în urmă cu 3 săptămâni un grup de lucru, pentru a duce mai departe ceea ce a început demult prin renaturarea acestei zone și transformarea ei într-una mult mai complexă pentru a împlini și dezideratul lăsat moștenire de la Ivan Patzaichin, anume canalul olimpic pe care ni-l dorim în imediata apropiere a lacului Zaghen. Vrem să punem în valoare lacul, să protejăm flora și fauna, să încurajăm dezvoltarea lor, să putem administra în viitor mult mai bine această zonă renaturată. Trebuie să facem tot posibilul să găsim acele soluții prin care să oprim dăunătorii ce pot afecta zona lacului, de a combina într-un complex unitar atât activitatea de protecția mediului dar și cele sportive, de petrecere a timpului liber mai frumos. Grupul a început deja să lucreze la punerea acelor idei care, într-o primă fază să constituie un studiu. Să vedem cum putem combate braconajul, cum protejăm lacul. O idee ar fi construirea unei zone tampon între gospodăriile oamenilor de aici și aria protejată, care poate fi zonă de promenadă, de alergat, de plimbat cu bicicleta, de privit lacul. De asemenea, au fost identificate terenuri unde poate fi amenajat un canal olimpic pentru competiții de caiac-canoe, care la rândul lui poate fi zonă tampon. Pentru aceste idei vrem să includem în bugetul local pe anul viitor un studiu de prefezabilitate care să trateze toate aceste soluții, tratate de specialiști care să identifice costuri, soluții de realizarea proiectului în integralitatea lui deodată sau pe fragmente. Vom vedea care sunt fondurile europene, guvernamentale sau locale care pot finanța proiectul și, pas cu pas, să putem începe reconstrucția. Sigur că vom lansa și un portal pe internet unde vom invita tulcenii să vină cu idei pentru a transforma și celelalte intrări în municipiu”- a declarat primarul municipiului.
N.A.
+ There are no comments
Add yours