Probabil nu va fi și ultimul înalt emisar european care va trece prin această comună tulceană; care vor avea, într-adevăr, ce vedea/auzi ce înseamnă integrare în familia europeană. Duminică, a fost să vadă Luncavița, Excelența Sa, Michele Ramis, însoțită de directoarea Institutului Francez în România și de consilieri ai ambasadei.  Înainte de a vorbi luni, 3 iunie, la reuniunea internațională de la Tulcea, Excelența Sa a ținut musai să trăiască emoția de a simția istoria sub picioare. Și a avut parte de ea, chiar dacă a trebuit să intre cu tocurile prin lanuri de porumb; însoțită de oficialii locali și directorul adjunct al ICEM Tulcea, specialistul și translatorul misiunii.

Un bun venit

Delegația înalților oaspeți francezi a fost primită la Primărie cu binecunosscuta ospitalitate românească. Primarul Ștefan Ilie și echipa din primărie s-au prezentat înaltului oaspete, în esență, cu realizările pentru comunitate, colaborarea cu Uniunea Europeană și atragerea de fonduri europene și, în special, buna colaborare cu Franța. Secretara Primăriei a deschis discuția iar primarul a dezvoltat apoi istoricul colaborării luncăvițeano-franceze, de la  sfârșitul secolului XIX, când la Luncavița a fost adus un sistem modern de alimentare cu apă, primul din Dobrogea. Pe vemea primarului Iorga Trandafir, cel care a adus francezi la Luncavița, care au stat 5 ani aici și care au reușit captarea apelor și distribuirea gravitațional în comună. “Avem o istorie frumoasă, unică în Dobrogea cu statul francez”- spunea Ștefan Ilie la ceremonialul de primire.

Foarte important, ambasadoarea a fost impresionată de expunerea extrem de succintă și concretă a lui Marian Ilie, șeful echipei de proiecte care a adus zeci de milioane de euro în comună, în domenii de la educație la infrastructură, de la comunnicații la medico-social și la turism și nu numai; la fel și despre educație, formare profesională, expuse pe scurt de directoarea Liceului tehnologic.

În vizită la situl Cetățuia

Acolo e un câmp, undeva la o  margine de pădure,care a început și urmează a fi explorat arheologic de ICEM Tulcea.  Acum, ceva la vedere este cât de dimensiunea unei gropi, acoperit cu folii din plastic pentru conservare. Până acolo, doamna ambasador și compania franceză au trecut printr-o cultură de porumb, pentru că altfel nu se puteau vedea vestigiile neolitice pe care domnia sa a insistat să le vadă.Cu această ocazie, înaltul oficial francez a putut vedea la fata locului cât e de frumos porumbul  românesc și de ce i-am bătut la producție, anul trecut. Deocamdată, avem acolo o comoară ascunsă, pe care Ștefan Ilie vrea să o valorifice printr-un proiect transfrontalier cu Ucraina și dacă va obține finanțare, să creeze un spațiu special de vizitare pentru turiști. Să vadă turiștii cum arăta viața acum 6000 de ani.

La fântâna lui Duduță

Sau întoarcerea la izvoare. Nu știm cât au înțeles francezii, doamna ambasador, ce vrea primarul cu salba lui de fântâni din Valea Fagilor. În traseu a fost Fântâna lui Duduță, construită în 1896. Apoi reconstruită, reparată prin colectă publică. O fântână dedicată rockului și pasionaților de ciclism, participanților la festivalul Moto Delta și la concertele hard rock. Pentru ei a fost dedicată fântâna, pentru că ei au contribuit. Anul acesta s-a ajuns la a 6-a fântână reparată și de la 30-40 de persoane  contributoare la început, acum circa 200 de contribuabili se anunță. Toate obiectivele reparate în Valea Fagilor, sunt subsumate aceleași idei: Întoarcerea la izvoare. Acolo unde pensiunile au înflorit.

 

La încheierea vizitei

Înainte de plecarea din Luncavița, ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, a declarat ziariștilor:

“Am venit aici, în cadrul cooperării româno-franceze, în contextul colocviului din 3 iunie de la Tulcea. Am venit la Luncavița pentru că începând din 2010, în această zonă există o misiune arheologică  în Delta Dunării. În Deltă, între Mila 23 și Maliuc, aici există un sit care este extraordinar  pentru că aici găsim vestigii care aparțin mileniului V înainte de Hristos și am venit să descopăr acest sit,să dezvolt cooperarea româno-franceză în materie de arheologie și, ceea ce este important, este că această săpătură ne ajută să înțelegem interacțiunea între comunitățile umane și mediul lor înconjurător și influența mediului înconjurător asupra comunităților umane.(…) Am vizitat Delta Dunării cu titlu privat, nu mi-am imaginat vreodată că în subsolul acestei regiuni erau vestigii ale civilizației neolitice. Este emoționant să fiu aici, să simt istoria sub picioarele mele și găsesc acest lucru fascinant”- a declarat ambasadoarea Michele Ramis.

Luni, de dimineață,  la Tulcea, ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, va participa la un simpozion internațional intitulat “Geo- Histoire des zones himides  d aci a ailleurs…..”

N.A.

+ There are no comments

Add yours