Unanimitate în ședința de joi, 27 octombrie, a Consiliului local municipal: proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Orașului Tulcea” a fost aprobat. Prin Skype, distinsul profesor universitar doctor arhitect Ioan Augustin a mulțumit colectivității din orașul natal, Tulcea, prin consilierii locali, arătându-și totala disponibilitate de a pune umărul la dezvoltarea urbanistică a municipiului, ori de câte ori va fi solicitat.

Titlul de „Cetățean de Onoare al Orașului Tulcea” îi va fi înmânat reputatului arhitect într-o solemnitate care se va desfășura de Ziua Dobrogei și într-o locație aleasă de domnia sa.

Impresionant CV al profesorului universitar doctor arhitect Augustin IOAN

Născut la 5.3.1965 în comuna Dorobanțu, jud. Tulcea, a absolvit IAIM în 1990. Stadiu de cercetare la Oxford University (1992-1993), apoi MSArch la University of Cincinnati, OH (1994, with honors/șef de promoție al Școlii de Arhitectură și al Colegiului Design, Architecture, Arts and Planning), echivalat în 1995 cu un titlu de master în Formă Urbană al UAUIM. Doctorat în arhitectură (UAUIM, 1998) și în filosofia culturii (UB, 2002). Licențiat Honoris Causa în teologie ortodoxă (Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, 2007).

Câștigător al concursului pentru catedrala patriarhală în 2002, cu o echipă UAUIM. Premiul pentru arhitectură Duiliu Marcu al Academiei Române în 2017, pentru catedrala arhiepiscopală cu necropolă regală de la Curtea de Argeș. Pentru aceeași lucrare a primit Ordinul Coroana României în grad de cavaler, în 2013.

A fost membru fondator al Fundației Habitat și Artă în România, care a primit premiul UAP pentru artă publică în 1999. Este președintele Asociației pentru patrimoniul Regal Peleș, Sinaia (din 2018) și membru fondator al Asociației Prietenii Muzeului Țăranului Român.

A fost redactor șef al revistei Arhitectura (1992-2001). A colaborat la presa culturală și de arhitectură. A fondat și coordonat colecția Spații Imaginate a Editurii Paideia, pentru care a primit premiul Bienalei de Arhitectură din 2000.

A publicat multe volume individuale sau colective (inclusive în calitate de coordinator) dedicate arhitecturii în general și spațiului sacru, arhitecturii religioase și memoriale în particular. A coordonat proiecte de cercetare cu finanțare națională sau europeană, prin UAUIM, printre care și normativul de proiectare în Delta Dunării (2005) și centrele ARBDD din cinci sate deltaice.

N.A.

 

+ There are no comments

Add yours