Dacă pe abonații  Energoterm îi încălzește situația asta cu ceva, explozia de prețuri  la curent și gaze o să ne usture pe toți, indiferent de la cine/ce ne încălzim în iarna ce vine. Dar cel mai mult vor fi afectați abonații Energoterm, în mare parte familii nevoiașe, persoane vârstnice care se întrețin din pensii mizerabile. În prag de sezon rece, conducerea primăriei municipiului vine și repune pe tapet problema încălzirii populației, mult blamatul Energoterm cu veșnica lui gigacalorie și indestructibilul CAF în jurul căruia gravitează toate necazurile, în contextul sumbru  al exploziei prețurilor la gaze, curent, combustibil etc.

În ședința Consiliului local municipal de joi, 28 octombrie, primarul Ștefan Ilie efectiv a captat atenția întregului consiliu cu subiectul Energoterm, cu strategia Executivului pentru depășirea iernii, cu resurse proprii limitate și speranțe de resurse guvernamentale care să facă suportabilă factura la cetățean.

Cu rapoarte în față, Ștefan Ilie a explicat foarte clar cum stă municipiul Tulcea la capitolul încălzire în sistem centralizat. Dacă se poate vorbi de consolare, Tulcea nu e caz singular. Sunt 25 de municipii în toată țara cu sistem centralizat de încălzire care depind de subvenția de la Guvern. Tulcea a cerut de la bugetul de stat 38 de milioane lei, poate aloca de la bugetul local 5 milioane dar necesarul estimat pentru trecerea iernii (octombrie 2021- aprilie 2022) este de 43 de milioane lei. Pentru 7.500 de abonați. Cu avariile de rigoare, Energoterm-ul a dat drumul la căldură din această lună, octombrie, cu preț pe factură la fel ca în octombrie trecut. De la 1 noiembrie, însă, în cazul fericit al aprobării subvenției de stat la nivelul cerut de Primăria Tulcea, factura la cetățean va urca la 452 lei, maximul suportabil.

Gigacaloria, ce-a fost și cât a ajuns!

În iarna trecută, costul pe Gcal a fost de 531 lei. Exemplu: un apartament cu 40 mp. Consum mediu lunar cca 1,82 Gcal. Prețul real al Gcal în iarna trecută a fost de 637 lei, însă cetățeanul a plătit 318 lei, iar 319 lei a plătit primăria (50%). Pentru această iarnă treaba s-a schimbat din cauza creșterii prețurilor: la gaz prețul s-a scumpit cu 300% iar la energia electrică s-a dublat ( 530 lei/megawat față de 220 lei). Bașca, la costuri indirecte, vreo 12.000 de certificate verzi cumpărate de Energoterm care, de la 16 euro/buc au crescut anul trecut la 40,8 euro/buc și deja se aude de 100-120 euro/buc de anul viitor.

„De vină nu e abonatul, ci noi, administrația”- recunoaște edilul

Pentru sezonul rece 2021-2022, costul unei Gcal a fost estimat la 1076 lei, încă neavizat de ANRE.  Cel vechi era 531 lei. În aceste condiții costurile reale pentru exemplul cu apartament de 40 mp se vor ridica la 1290 lei (637 lei iarna trecută). Primarul Ștefan Ilie spunea că “primăria a solicitat obținerea unei subvenții de 38

milioane de lei de la bugetul de stat. Suma totală prin care ar trebui subvenționat Energotermul este de 43 milioane calculat la nivelul de suportabilitate al locuitorilor. Adică, primăria să subvenționeze undeva la 65%,mai mult decât anul trecut, situație care ar face ca factura unui apartament de 40 mp să crească la 452 lei (de la 318 lei anul trecut), 452 lei fiind maximul gradului de suportabilitate calculat pentru municipiu. Asta în condițiile în care am avea 43 de milioane lei pentru Energoterm pentru că altfel ar însemna că factura vine cu 1290 lei.”

Într-un scenariu negru care ar însemna aprobarea unei subvenții de stat mici sau foarte mici, primăria ar încerca să „rupă” bani de la alte investiții până la granița cu ilegalul pentru a scoate orașul din iarnă. Dar abonaților le va fi foarte greu, spre imposibil. Pentru prima oară, un primar de municipiu Tulcea recunoaște că față cu toată această nebunie a facturilor imposibile de la Energoterm  “nu e vina abonaților, ci a noastră, a administrației, care de-a lungul timpului s-a complăcut cu sistemul falimentar”.

Sistemul centralizat,  model nefuncțional

Explică tot Ștefan Ilie: “Reformarea Energoterm este un proces care trebuia început demult. Noi am identificat câteva soluții printre care închiderea CAF-ului și construirea de centrale termice de cartier sau de bloc. Închiderea CAF-ului, însă, este un lucru complex, durează 2-3 ani pentru a veni cu alternative. Recomand tuturor trecerea de la sistemul centralizat de încălzire la centrala termică individuală sau de bloc și nu doar pentru cetățeni,ci și pentru școli, instituții publice.”

Energoterm pregătește deja transformarea a 7 PT în centrale de cvartal

Directorul Energoterm, Răzvan Teodoru, are deja în lucru studii de fezabilitate întru a face licitații pentru execuția și transformarea a 7 puncte termice în 7 centrale de cvartal pentru zona Vest, două la Neptun, una pe str. Spitalului, zone acolo unde gazul metan este la distanță față de locuințe.

#

Tot ce s-a expus în plenul Consiliului local și apoi în conferința de presă pe problematica încălzirii  municipiului în sezonul rece se încadrează,deocamdată, la teorie; bune intenții dar și ușoare urme de început de transformare. Cineva, cândva, trebuie să apuce taurul de coarne cu acest CAF și sistemul acesta centralizat de încălzire care s-a dovedit falimentar. Poate va reuși Ștefan Ilie!

N.A.

+ There are no comments

Add yours