Două zile la rând, angajații Spitalului Județean au protestat în curte contra diminuărilor de salarii. Au ieșit în curte inclusiv medici, dar cei care simt pe buzunarul lor “măririle” din Sănătate sunt asistentele, mecanicii, îngrijitorii, liftierii, etc. Majoritatea protestatarilor spuneau că de la 1 ianuarie a.c. au pierdut, în medie, la salariu 5-7 milioane de lei vechi, după ce s-au bucurat că de la 1 ianuarie le vor crește salariile. Evident că asta i-a enervat și au ieșit la proteste. Ieri, un lider sindical de la Federația sindicatelor Solidaritatea a venit în mijlocul protestatarilor să vadă ce se poate face. A intrat la negocieri cu conducerea spitalului și iată ce au declarat părțile la terminarea discuțiilor.
„Un spor de maxim 40% este tot ce pot să dau, pe răspunderea mea”
Dr. Tudor Năstăsescu… manager Spitalul Județean: “Este problema acelor vouchere de vacanță în acea anvelopă de 30% și am luat decizia ca până la clarificările ce urmează să vină din partea Ministerului Muncii, la nivel de spital să retragem acel spor din anvelopa de 30%, astfel încât că, dacă se va reveni asupra ei, să o reintroducem. Oricum, lumea trebuie să știe că nu se va ajunge în niciun caz la sumele pe care le-au avut înainte de 1 ianuarie.Procentul acela de sâmbete și duminici, care acum este de 25%, va crește până la 40%, după calculele noastre, dar așteptăm un punct de vedere din partea Ministerului Muncii pentru că sunt diverse interpretări, pe vouchere de vacanță sau indemnizație de vacanță. Deci, se pune problema de diminuare a pagubelor produse. Veniturile nu au cum să ajungă, în contextul legislativ actual, la nivelul la care au fost. Legea spune că acea indemnizație de hrană intră în anvelopa de 30%, despre vouchere, unii spun că intră, alții că nu intră, or Ministerul Muncii încă nu a clarificat această dilemă. După cele discutate azi cu sindicatele, 40% este sporul maxim ce pot să-l dau, pe răspunderea mea”.
„Problema nu este la Tulcea, problema este la Guvern”
Viorel Rotilă, manager Sindicat Solidaritatea: “ Ceea ce am putut obține este o creștere a sporului de sâmbătă-duminică, până la 40%, este tot ce s-a putut obține aici, la nivel de spital. Dar, pentru a putea crește acest spor de la 40%la 100% este nevoie de diligență la Consiliul Județean, de o realocare de fonduri. De asemenea, am convenit cu managerul spitalului să reașezăm anexa la Contractul colectiv de muncă cu concediile de odihnă suplimentare. Din 2017 am spus că legea este greșită, făcută intenționat greșită și este nevoie să o modificăm, problema este cât putem să reparăm, iar pentru asta este nevoie de mobilizare la nivel national. Partea cea mai mare este în relația cu Guvernul, noi trebuie să-i determinăm să modifice legea”.
Liftier: “Mi s-au tăiat 6-7 milioane”
Dacă la un medic mai are de unde să se scadă, deși nu astfel se pune problema, la un asistent sau la un îngrijitor se simte al naibii de mult “tăierea”. Ce ne-a declarat o protestatară (liftieră) în timp ce sindicatul negocia cu conducerea spitalului: “ Mie mi s-a mărit salariul la puțin peste 2.700 lei. Ne-au tăiat sâmbetele și duminicile, aveam spor micșorat la 25%, iar altele nu am. La salariu iau mai puțin cu 6-7 milioane, decât înainte”- declară femeia.
Ce-i mai lipsea Spitalului Județean de Urgență sunt tocmai astfel de proteste din partea salariaților; îndreptățite, de altfel. Nu este suficient și liderul sindical care a fost ieri în mijlocul lor le-a spus deschis: salariații au ieșit la Tulcea, dar este nevoie ca din spitalele din toată țara să iasă și să se facă auziți pentru ca îndreptarea legii să se poată produce. Altfel, și managerul spitalului și conducerea Consiliului Județean, fac tot ce pot,însă atribuțiile le sunt limitate. Soluția, e tot la București!
N.A.
+ There are no comments
Add yours