Dezbaterea a ajuns și în Parlamentul European unde un eurodeputat a susținut exact această paradigmă din agricultură: ” Problema este că marea majoritate a acestor plăți are cantitități variate fără niște criterii obietive și fără să țină cont de producție neapărat. Majoritatea plăților depinde de cât de extinsă este producția într-o țară. Și de peste 20 de ani acest lucru încalcă practic legea concurenței, a competitivității.
Iată că vorbim de schimbări necesare în domeniul mediului, a climei pentru agricultură ceea ce mi se pare foarte bine dar este nevoie însă să eliminăm o situație de-a dreptul patologică în multe țări, în care proprietarii de terenuri beneficiază de subvenții, și nu agricultorii. (…) Deci li se acordă prioritate și până la urmă cei care plătesc oalele sparte sunt fermierii. Iată de ce conceptul de agricultor activ este fundamentală în amendamentul pe care l-am prezentat la articolul 4. În felul acesta agricultorul trece în centrul PAC, ceea ce este essential”.
Mulți dintre fermierii români au sesizat faptul că micii fermieri care dau în arendă terenurile ”îi șantajează” pe arendași să le rămână subvenția pe teren pe lângă arenda stabilită în contract. Ministrul Oroș le-a transmis fermierilor că aceste plângeri trebuie făcute în scris, trebuie înregistrate în mod legal și că această problemă, care este sesizată și la nivel european, își va găsi soluția în noul PAC unde se va defini clar termenul de ”fermier autentic” ca fiind cel care lucrează pământul și trebuie să demonstreze și cu facturi acest lucru, nu doar cu documente de utilizare a acestuia.
Gudu Vasile, deputat PNL Tulcea
+ There are no comments
Add yours